Petra StoparPetra Stopar
Predsednica vlade Alenka Bratušek (foto: UKOM)
Predsednica vlade Alenka Bratušek

Bratuškova prisilno v opozicijo

Slovenija | 21.08.2014, 14:53

Kocka je padla. Novo vlado bodo stranke SMC, SD in Desus sestavile brez Zavezništva Alenke Bratušek. Tako je včeraj odločil svet stranke Mira Cerarja, ki si je tako očitno zelo dobro zapomnil samovoljo Bratuškove pri sestavljanju seznama možnih evropskih komisarjev. Čeprav bodoče koalicijske partnerice še niso odprle kadrovskih vprašanj, pa se nekatera imena v javnosti že pojavljajo.

Odločitev sveta SMC je bila soglasna – ZaAB ne želimo zraven. Izpadla je torej stranka, ki se je doslej najbolj zagotovo videla v vladi. Bratuškova je namreč med prvimi vodji strank presodila, da sta programa zmagovalne SMC in ZaAB zelo podobna. Možnih zapletov ni videla nikjer, niti v porivanju same sebe na mesto komisarke. Samozavestno je nastopala kot predsednica vlade v odstopu, ki bi sama sebe brez sramu postavila na kak ministrski položaj, če že ne v Bruselj, a je pri tem pozabila, da je njena politična kariera kratka in da je na političnem parketu preprosto premalo izkušena in da s svojimi koraki očitno ne vzbuja zaupanja.

Odločitev glede zavezništva Alenke Bratušek temelji na oceni, da ta hip ni dovolj zaupanja v možnost sodelovanja s to stranko. Pri tem moramo upoštevati, da je ta stranka povzročila neko politično nestabilnost, ko je privedla do nenadnega razprada vlade. Nenazadnje tudi zelo vprašljiv postopek predlaganja kandidata za evropskega komisarja vzbuja nezaupanje, ki ga zaznavajo člani sveta, drugi člani stranke in tudi širša javnost. Na podlagi tega smo ocenili, da te stranke ne moremo povabiti v koalicijo.“ Tako odločen je bil sinoči kandidat za mandatarja Miro Cerar.

Pogajanja se tako nadaljujejo z Desusom in SD. Slednja se bo o pogajalskem izkupičku in vstopu v koalicijo odločala na današnjem predsedstvu, a presenečenj ni pričakovati. Nova vlada bo tako očitno imela 52 poslanskih glasov, a Cerar pravi, da ni razočaran. Po njegovem mnenju so naredili vse, kar so lahko, da bi zgradili čvrsto koalicijo. Na vprašanje, ali se ne boji morebitnih izsiljevanj DeSUS ali SD, pa je Cerar odgovoril, da se vedno zgodi, da kakšna stranka "tu in tam" pogojuje svoj obstanek v koaliciji, a da SMC ne bo popuščala pod nerazumnimi ali nesmiselnimi ultimati. Vendarle je prepričan, da bodo morebitna nesoglasja rešili na kompromisen način.

Glavne vsebine koalicijskega sporazuma so že usklajene, v prihodnjem tednu ali dveh bo potekalo le še natančnejše usklajevanje posameznih podrobnosti, je dejal Cerar.

Predvidoma danes je pričakovati tudi najnovejšo različico osnutka koalicijskega sporazuma, pri čemer ostaja odprta zlasti kadrovska razdelitev. Po Cerarjevih besedah bo končno število ministrstev zelo verjetno 15; DeSUS bi pripadli štirje, SD pa trije resorji.

Kateri stranki bi pripadel kateri resor, bo še predmet razprave, beseda pa bo zagotovo tekla tudi o številu resorjev. V DeSUS si jih namreč želijo pet. Od osmih mest, ki bi jih imela SMC, pa je očitno eno ime že znano. Minister za finance naj bi tako postal Dušan Mramor. SMC je namreč na twitterju zapisala, da je privolil v kandidaturo. Mramor je sicer že bil finančni minister v Ropovi vladi med letoma 2002 in 2004, v stranki pa menijo, da bo s svojo ekipo in v sodelovanju z ostalimi ministri pomembno prispeval k uravnoteženju javnih financ in postopnem dvigu kakovosti življenja v državi. Navdušen je tudi njegov nekdanji delodajalec Tone Rop.

 

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.