Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Dobro delo dobro dene v Mozirju, 1. del

Slovenija | 14.07.2014, 21:00

V oddaji iz cikla Pevci zapojte, godci zagod'te smo predvajali 1. del srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž, ki smo ga, kot sklepni del akcije Dobro delo, dobro dene, ki je del celoletnega projekta ob 20-letnici radia Ognjišče, pripravili 20. junija v Mozirju.

Na srečanju se je predstavilo osem nastopajočih skupin in posameznikov. V tokratni oddaji so nastopili Robnikovi sestri iz Konjskega vrha nad Lučami, Fantje z vasi iz Škocjana in okolice, Bistrške škuorke iz Ilirske Bistrice in godec na citre Franc Roban iz Robanovega kota.

Robnikovi sestri domačini in okoličani dobro poznajo. V razloženem naselju samotnih kmetij, na okoli 730 metrih nadmorske višine, na Primožu pri Ljubnem, leži domačija Frgelj. Tam živi Jožica Pustoslemšek s sinom in svojim prijateljem Ivanom Retkom. Na drugem hribu, v Konjskem vrhu nad Lučami, pa njena 15 let starejša sestra Marija Kramer. Robnikovi sestri gojita izročilo družinskega petja, kljub trdemu in težkemu življenju pa ju odlikuje vesel značaj.

Bistrške škuorke iz Ilirske Bistrice
Bistrške škuorke iz Ilirske Bistrice © ARO
Fantje z vasi iz Škocjana, Bučke, Šmarjete in okolice so se prvič zbrali na Miklavžev večer, leta 1996, z namenom krajšanja dolgih zimskih večerov ob prepevanju ljudskih pesmi. Vendar pa je njihovo druženje kmalu preraslo v resno in sistematično delo, ki vključuje tudi zbiranje in dokumentiranje pesemskega gradiva. Zbrane, vsebinsko raznolike pesmi, so zvočno zapisali na petih kasetah in zgoščenkah, izdali žepno pesmarico s stotimi zapisi pesemskih besedil ter posneli tri dokumentarne videokasete z etnološko dediščino dolenjskih krajev.

Iz Ilirske Bistrice prihaja skupina štirih deklet in žena, ki si je nadela ime Bistrške škuorke. Pevke se uberejo v triglasju, pesmi zbirajo v domačem kraju in bližnji okolici, v organizirani obliki pa delujejo že 20 let.

Citre so bile v Zgornjesavinjski dolini vedno priljubljeno glasbilo. Lučke in solčavske citre so v skupini zapele tudi plesalcem, Robanove pa so tihe in današnji godec Franc Roban nanje igra nežno in pritajeno. Igra po posluhu, viže se selijo iz roda v rod, povzema pa tudi novejše, ki sodijo v spored umetne in narodnozabavne glasbe. Pri Robanovih na citre danes igra že tretji rod. Franc Roban se je igranja naučil od svojega očeta, na citre je igral tudi njegov brat in obe sestri, po notah pa se igranja na citre uči tudi njegov sin Jošt.

Vabljeni k poslušanju.

Robnikovi sestri iz Konjskega vrha nad Lučami
Robnikovi sestri iz Konjskega vrha nad Lučami © ARO

Fantje z vasi iz Škocjana in okolice
Fantje z vasi iz Škocjana in okolice © ARO

Slovenija, Radijski utrip, Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.