Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Molitve za preganjane kristjane

Svet | 01.08.2014, 00:02 Marjana Debevec

Organizacija Pax Christi Internationalis zahteva prepoved prodaje orožja v Sirijo, razglasitev popolne in učinkovite zapore orožja sirski vojski ter obnovitev političnih pogajanj vseh v sporu vpletenih strani pod pokroviteljstvom Evropske unije. Cerkev v Stockholmu pa danes pripravlja molitveni dan za kristjane v Iraku in Siriji.

Mednarodni akterji in vlade po mnenju organizacije Pax Cristi podpirajo in podžigajo oboroženi spor, ko vojsko oskrbujejo z orožjem ali denarjem zanj. S tem v zvezi govori organizacija o 'namestniški vojni' mednarodne skupnosti. Konflikt v Siriji je samo do zdaj stal več kakor 160.000 človeških življenj, več kakor 680.000 je bilo ranjenih.

Stockholmski škof Anders Arborelius pa je vse vernike v škofiji povabil, naj molijo za preganjane kristjane. „Čeprav se čutimo nemočni ob strašnem položaju kristjanov v Iraku in Siriji, moremo zanje tudi nekaj storiti. Kot kristjani vemo, da je molitev močan način, da pokažemo svojo ljubezen do tistih, ki so preganjani in s katerimi zaradi vere grdo ravnajo“, je zapisal med drugim. Cerkev svete Evgenije v Stockholmu bo zato danes odprta od 8. do 21. ure. Škof pa je naročil tudi, naj bodo za molitev odprte tudi cerkve po drugih krajih, čeprav, kot je zapisal, 'lahko odpremo srce in molimo za tiste, ki so preganjani, kjerkoli'. Po njegovih besedah je poleg molitve pomembno tudi izkazovati solidarnost in podporo s projekti služenja ter 'spodbujati javno mnenje, naj skuša vplivati na tiste, ki so na oblasti, da bodo ukrepali za zaščito preganjanih kristjanov.

Omenjena molitvena pobuda, ki jo je na mednarodni ravni sprožila duhovniška bratovščina svetega Petra, je dobila podporo tudi pri finskem škofu Teemuju Sippu, ki je napisal pismo, v katerem vsem župnijam naroča, naj imajo sveto uro, pri kateri se bodo spomnili vojnih žrtev ter molili za preganjane kristjane.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.