Petra StoparPetra Stopar
Kontrolna točka med Izraelom in Gazo (foto: FMC)
Kontrolna točka med Izraelom in Gazo

Na območju Gaze poteka 12-urna človekoljubna prekinitev spopadov

| 26.07.2014, 13:38 Rok Mihevc

Na območju Gaze je ob 8. uri po lokalnem času začela veljati 12-urna humanitarna prekinitev spopadov. Pred tem sta tako Izrael kot Hamas potrdila, da bosta spoštovala predlog, ki so ga podali izraelski premier Benjamin Netanjahu, ameriški državni sekretar John Kerry in generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon.

Med človekoljubno prekinitvijo ognja naj bi se prebivalci Gaze oskrbeli z življenjskimi potrebščinami in vodo, bolnišnice naj bi dopolnile svoje zaloge zdravil, mednarodne človekoljubne organizacije pa naj bi neovirano pomagale, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Palestinsko gibanje Hamas je sporočilo, da so skupaj z drugimi skupinami v Gazi dosegli "nacionalni konsenz o humanitarni prekinitvi ognja", Izrael pa je kasneje potrdil "humanitarno okno".

Notranje ministrstvo v Gazi je ob začetku prekinitve ognja prebivalcem svetovalo, naj se ne približujejo uničenim poslopjem in vojaškim bazam zaradi morebitnih "eksplozivnih predmetov". Tudi izraelska vojska je opozorila prebivalce v Gazi, ki so jih morali evakuirati, naj se ne vračajo na domove. Pri tem je vojska dodala, da bo nadaljevala z dejavnostmi za nevtralizacijo Hamasovih predorov v Gazi.

Ob začetku 12-urne prekinitve ognja so se Palestinci le previdno odpravili na ulice v Gazi, nekateri pa so se vrnili na območja, ki so bila več dni prenevarna. A še malo pred začetkom veljave prekinitve ognja je prišlo do prelivanja krvi. V mestu Han Junis na jugu Gaze je bilo namreč v izraelskem napadu ubitih osem ljudi iz iste družine. V istem kraju je bil danes zjutraj ubit še reševalni delavec. Do nasilja je prišlo tudi na Zahodnem bregu med protesti Palestincev proti izraelski kampanji v Gazi. Izraelska vojska je ubila dva palestinska najstnika.

V Gazi so prekinitev ognja izkoristili tudi za preiskavo ruševin bombardiranih poslopij. Pod ruševinami domov so doslej odkrili 35 trupel. Od začetka izraelske vojaške operacije na območju Gaze 8. julija do današnje prekinitve ognja se je število ubitih Palestincev v Gazi po pisanju AFP tako zvišalo na najmanj 926, od tega je bila večina civilistov. Na izraelski strani pa so zabeležili 40 smrtnih žrtev, od tega 37 izraelskih vojakov.

V Parizu potekajo pogovori za dolgoročno prekinitev spopadov

Ameriški državni sekretar John Kerry in drugi visoki diplomati držav Evrope in Bližnjega vzhoda danes v Parizu vodijo pogovore v okviru naporov za dosego dolgoročne prekinitve spopadov med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Kerry se s francoskim zunanjim ministrom Laurentom Fabiusom in kolegi iz Velike Britanije, Nemčije, Italije, Katarja, Turčije in Evropske unije pogovarja v času kratkotrajne 12-urne prekinitve spopadov v Gazi, ki jo je razglasil Izrael.

Kerryju, ki vodi mednarodne napore za prekinitev krvavega konflikta, v petek v Kairu, kjer se je sestal z egiptovskim kolegom Samehom Šukrijem in generalnim sekretarjem Ban Ki Moonom, ni uspel doseči dogovora o sedemdnevni prekinitvi ognja, ki jo je predlagal Egipt.

Število žrtev raste

Število mrtvih zaradi brutalne izraelske ofenzive je danes preseglo tisoč, potem ko so med današnjo prekinitvijo ognja med izraelskimi silami in palestinskim gibanjem Hamas iz ruševin bombardiranih domov potegnili več kot 100 trupel. Večina žrtev na palestinski strani je bila civilistov. Na izraelski strani je novi val nasilja zahteval 40 smrtnih žrtev, od tega 37 izraelskih vojakov.

 

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.