Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

V Siriji raketa zadela frančiškanski samostan

Cerkev po svetu | 24.07.2014, 07:26 Marta Jerebič

Tako kot v Gazi so tudi v Siriji razmere vse težje. Raketa, ki jo je izstrelilo vojaško letalo, je v ponedeljek zvečer zadela frančiškanski samostan na severozahodu Sirije. Zgradba, ki je v lasti reda manjših bratov Kustodije Svete dežele, je utrpela veliko škodo, na srečo pa ni bilo človeških žrtev.

Samostan se nahaja v majhnem kraju blizu meje s Turčijo. Tu je kustodija postavila tudi enega od štirih centrov, kjer sprejemajo ljudi, ki bežijo pred nasiljem. Vsak dan je v njem okoli dvesto oseb, pričakujejo pa jih vedno več. Po zadnjih podatkih sirske organizacije za človekove pravice je bilo od marca 2011, ko se je začel konflikt, zabeleženih milijon sto tisoč ranjenih oseb. 45 odstotkov je bilo otrok. Število mrtvih se je povečalo na skoraj 135 tisoč.

»Sirija je opustošena dežela, ničesar ni več. Ljudje so na koncu z močmi,« je povedal p. Simon Herro, odgovoren za območje sv. Pavla kustodije Svete dežele. Šole so le redko odprte, različna področja so že več tednov skoraj popolnoma brez vode. Frančiškanski samostan ima štiri vodnjake, tako da ljudi oskrbujejo z vodo. »Mi želimo ostati, čeprav so napadi vedno bolj nevarni,« je povedal za spletno stran Kustodije v Sveti deželi. Frančiškani so sprejemne centre zgradili s pomočjo donacij, ki prihajajo z Zahoda preko združenja Pro Terra Sancta. »Brez te pomoči ljudje ne bi mogli preživeti,« je dejal p. Herro.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.