Petra StoparPetra Stopar

Juncker pričakovano novi predsednik Evropske komisije

Svet | 15.07.2014, 17:05

Jean Claude Juncker je postal novi predsednik Evropske komisije. Kandidata Evropske ljudske stranke, ki je zmagala na majskih volitvah v Evropski parlament, so na vrhu konec junija potrdili voditelji držav članic Evropske unije, na današnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu je prejel tudi večinsko podporo evropskih poslancev. V svojem nastopu pred glasovanjem je Juncker med drugim obljubil, da bo bolj socialno ozaveščen, manj birokratski ter bo stari celini z naložbami in reindustrializacijo zagotovil rast, konkurenčnost in delovna mesta.

Na današnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu je Junckerja v tajnem glasovanju podprlo 422 evropskih poslancev, 250 jih je bilo proti, 47 se jih je vzdržalo, 10 glasov je bilo neveljavnih. Izid je prebral predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je ob tem spomnil, da gre za zgodovinski dogodek. Pojasnil je, da so evropski poslanci tokrat prvič resnično volili predsednika Evropske komisije in ne le potrjevali že prej sprejete odločitve voditeljev držav članic Evropske unije. Obenem je čestital Junckerju in mu zaželel veliko uspeha. Ta je pred glasovanjem nastopil zelo proevropsko, s poudarjanjem velikih očetov stare celine in tega, da mir, ki so ga dali Evropi, ni samoumeven. "Predsednika Evropske komisije izvoli Evropski parlament, vendar to ne pomeni, da mu ta daje navodila. Ne bom zgolj pomočnik Evropskega parlamenta. A niti sekundo ne dvomite v to, da Evropski komisiji ne boste mogli več zaupati. Odločno zagotavljam, da se bodo moji zakonodajni predlogi odzivali na vaše pobude in ideje," je bil jasen.

Na prvem mestu prednostnih nalog je Juncker omenil rast, zaposlovanje in delovna mesta. A kot je poudaril, se konkurenčnosti ne da zagotoviti z odrekanjem socialni varnosti in blaginji. Nujne so, tako je poudaril, pametne in dolgoročne naložbe, med drugim je pozval k ambicioznemu, 300 milijard vrednemu triletnemu investicijskemu paketu, ki bo Evropski uniji dal nov zagon. Kot nujno vidi tudi reindustrializacijo Evrope.

Junckerjeva agenda ima deset točk - med njimi so na primer še izgradnja enotnega digitalnega evropskega trga in energetske unije, ki bo številka ena pri rabi obnovljivih virov, poglobljena in pravičnejša gospodarska in monetarna unija, zmanjšanje birokracije v povezavi in bolj učinkovito izvajanje načela subsidiarnosti.

Največ aplavza je požel, ko se je zavzel za več evropske solidarnosti pri soočanju z valom prebežnikov, saj je to problem vse stare celine in ne le držav, kot so Italija, Grčija in Malta. Najglasnejše žvižge s strani evroskeptikov je dobil, ko je vztrajal, da evro ščiti Evropo ter da je prosto gibanje delavcev v Evropski uniji priložnost in ne grožnja.

Junckerjeva naloga v bližnji prihodnosti bo sestava komisarske ekipe, Evropski parlament naj bi jo potrjeval oktobra. Za komisarska mesta se bije trd boj. Mesto komisarja za gospodarske in monetarne zadeve naj bi že obljubil socialdemokratom. Velik izziv bo tudi, kako dobiti vsaj deset komisark, kar zahtevajo mnogi, saj države predlagajo večinoma moške.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.