Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Številnim sirskim begunkam grozi velika nevarnost revščine

Svet | 13.07.2014, 01:10

Ženske so na čelu kar četrtine sirskih gospodinjstev, ki so v begu pred nasiljem zapustila domovino in se zatekla v Egipt, Libanon, Irak in Jordanijo. To pomeni, da je kar 145 tisoč sirskih begunk v vojni v domovini izgubilo može in partnerje. Številne živijo pod ekstremnim pritiskom in jim grozi velika nevarnost revščine, izkoriščanja in spolnih zlorab.

Po podatkih visokega komisariata Združenih narodov za begunce v Libanonu, Turčiji, Jordaniji, Iraku in Egiptu živijo skoraj trije milijoni sirskih beguncev. Zadnje poročilo tega organa svetovne organizacije temelji na poglobljenih intervjujih s 135 Sirkami in s sodelavci človekoljubnih organizaciji, ki jim pomagajo. "Intervjuji, ki smo jih opravili, kažejo, da ženske, ki so izgubile može, ostale same z otroki in ostalimi člani družine ter zapustile svoje domove, zelo trpijo," je povedal visoki komisar Združenih narodov za begunce Antonio Guterres.

Le petina žensk, ki je odgovarjala na vprašanja, je uspela najti plačano delo. Velika večina samskih mater med sirskimi begunkami pa je v celoti odvisna od finančne pomoči svetovne organizacije. Njihovi otroci morajo pogosto delati, da prispevajo k družinskemu proračunu, posledično nimajo časa za šolo. Še posebej slabe so razmere v Egiptu. "Po vsem Bližnjem vzhodu se več deset tisoč sirskih begunk sooča z nadlegovanji in ponižanji, ker so po izgubi moža ostale same." To je po Guterresovih besedah sramotno.

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.