Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

V Argentini deluje Zveza mater in žena

| 31.07.2014, 10:01 Matjaž Merljak

Slovenska skupnost v Argentini ima vrsto ustanov, ki aktivno posegajo v življenje tamkajšnjih rojakov. Zveza slovenskih mater in žena je organizacija, ki dela za Slovence v stiski.

Vsak drugi četrtek v mesecu se zbiramo v Slovenski hiši v Buenos Airesu, kjer imamo redne sestanke. Imamo veliko odgovornost in zato skrbno delamo. Vsakič med okrajnimi zvezami razdelimo 30 denarnih podpor. Ni lahko dobiti dovolj sredstev, da lahko pomagamo rojakom v ekonomskih težavah, imamo pa pridne in vestne pomočnike, ki nam prostovoljno dajejo, kar lahko. Iz srca smo jim hvaležne!

Gospod dr. Jure Rode, ki je duhovni vodja Zveze, nam na vsakem sestanku pove kakšno duhovno misel. Monika Kenda prebere tajniško poročilo, Marjeta Dobovšek pa blagajniško. Predsednica Alenka Prijatelj, ki predstavlja Zvezo na sejah Medorganizacijskega sveta in na raznih prireditvah, nam pove podrobnosti. Mari Keržič skrbi za gospodinjsko delo in nam vedno pripravi malico, Marija Grbec vodi arhiv, Metka Tomazin pa pripravi podpore z Marjeto Dobovšek, ki jima pomaga Simona Truden. Na širšo sejo pridejo še Polona Makek, Ani Erjavec in Lili Kopač. Ne pozabimo na rojstne dneve!

Članice zveze slovenskih mater in žena pri pripravi paketov z nepokvarljivo hrano
Članice zveze slovenskih mater in žena pri pripravi paketov z nepokvarljivo hrano © Svobodna Slovenija

Rade sodelujemo pri žegnanju cerkve Marije Pomagaj v Slovenski hiši in pri vsem, za kar nas gospod Jure prosi. Dvakrat na leto pripravimo pakete z nepokvarljivo hrano. Vsaka škatla ima 19 različnih jedil, med katerimi omenimo sladkor, sladilo, marmelado, jušne kocke, čaj, kava, mleko v prahu, makarone, riž in še druge stvari. V torek, 10. junija, smo pripravile teh 40 paketov. Vsa hrana je bila dar bratov Klemenčič. Ob pripravi nam poleg odbornic pomagajo tudi gospe iz različnih krajevnih skupnosti. Vsem najlepša hvala!

Sedaj je že v teku organizacija naše obletnice, ki bo v nedeljo, 5. oktobra. Začele smo s prodajo srečk, kot je že navada. Prosimo, da nam vsi pomagajo in nas podprejo s tem kar morejo. Veliko je bolnih, osamelih in potrebnih gmotne pomoči.

V majski številki Ognjišča sem na veroučni strani prebrala Blagor srcu. Naj bo za zaključek: »Blagor srcu, ki je pozorno, velikodušno in nenarejeno: vsak dan gradi božje kraljestvo.« Torej odprimo svoja srca in roke ter delajmo za bližnje!

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.