Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Pri maši na Slovenski pristavi (foto: Tone Ovsenik)
Pri maši na Slovenski pristavi

Od nedelje do nedelje v Clevelandu

| 20.07.2014, 11:11 Matjaž Merljak

Društvo Najsvetejšega Imena župnije svetega Vida je imelo skupno sveto mašo in obhajilo pri deveti maši preteklo nedeljo. Po njej so molili rožni venec za pravico življenja in se priporočili Materi Mariji za pomoč.

Ta nedelja je tudi videla piknik Misijonske znamkarske akcije na Slovenski pristavi. Župnik Svete Družine iz daljne Argentine, ki se mudi na obisku pri sorodnikih, je daroval sveto mašo ob pol enih. Žal vreme to pot ni bilo naklonjeno in je maša bila darovana v dvorani. Po maši so servirali kosilo in nadaljevali v lepem sončnem dnevu, ko so se oblaki razpršili. Obisk bi seveda bil večji, a se je marsikdo opravičil zaradi vremena v dopoldnevu, saj je kar močno deževalo.

Danes je pa župnijski piknik fare svetega Vida. Na Pristavi je darovana sveta maša ob opoldne, ki nadomešča pol enajsto mašo v cerkvi. Po maši bo seveda servirano okusno kosilo. Na izbiro bo goveja pečenka ali kokoš z dodatki. Po 3. uri bo kuhinja servirala različno hrano in tudi čevapčiči bodo pripravljeni na ražnju. Članice Oltarnega društva bodo prodajale krofe in pecivo. Osvežilne pijače bodo na voljo celo popoldne. Za plesno zabavo bo poskrbel Alpski sekstet in vmes bodo nastopili ukrajinski folklorni plesalci skupine Kashtan. Tudi bo dosti iger in tekmovanj za otroke in seveda srečelov.

Bazen na Slovenski pristavi
Bazen na Slovenski pristavi © Tone Ovsenik

Nedeljski evangelij zadnje nedelje nas je učil o izbirah ali sejemo ali ne sejemo semena vere za bodočnost. Predvsem verske vrednote našim mladim. Zanimivo, ravno na to nedeljo smo Slovenci šli na volišča in si izbrali novo vodstvo. Kako kvalitetno smo izbrali bo pokazal čas. Izvolili smo novo, še ne izkušeno vodstvo, brez konkretnih programov, ki naj bi jih predstavili pred volitvami. Čeprav clevelandski volivci so po večini volili za SDS stranko z največjo udeležbo do sedaj. Pot v neznano je mnogokrat negotova, tvegana, le da to pot, čeravno novi obrazi, vladajoči prihajajo iz prilično istih, starih gnezd. Srčno Slovenija, naj te novo vodstvo uspešno pripelje iz krize v čase poštenosti in pravičnosti do vseh državljanov.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.