Petra StoparPetra Stopar
Ciril-Metodova nedelja na Vejni (foto: Jba)
Ciril-Metodova nedelja na Vejni

Ob godu slovanskih apostolov na Vejni

| 18.07.2014, 09:06 Matjaž Merljak

Ciril-Metodovo nedeljo so tržaški verniki tudi letos slovesno praznovali na Vejni pri Trstu.

Izmed duhovnikov jubilantov, je bogoslužje vodil srebrnomašnik Karlo Bolčina. Pozdravne besede sta mu namenila predstavnik skavtov Edvin Bukavec in dr. Jože Markuža, ki pod okriljem Apostolstva sv. Cirila in Metoda, srečanje vsako leto organizira.

Pridih, da gre pri praznovanju za narodno pomemben dogodek, so pridale številne žene, opravljene v narodne noše. Tudi združeni zbor ZCPZ je pod vodstvom Edija Raceta in orgelsko spremljavo Tomaža Simčiča pri bogoslužju ubrano sodeloval.

Somaševanje je vodil srebrnomašnik Karel Bolčina
Somaševanje je vodil srebrnomašnik Karel Bolčina © Jba

Bolčina je v nagovoru o sveti bratih Cirilu in Metodu izpostavil, da sta prenašala vrednote, ki sta jih prejela, jih poglabljala in bila zazrta v prihodnost. Njun zgled je lahko danes vsem kristjanom v spodbudo, da bi svoje krščanstvo tako živeli, da bi se drugi ob njih navzeli vrednote krščanstva.

Počastitev relikvij sv. Cirila
Počastitev relikvij sv. Cirila © Jba

Po končani maši se je iz cerkve, ki se dviga visoko nad Jadranom, razvila slovesna procesija na čelu z bandero sv. Cirila in Metoda in sklenila pri spodnjem oltarju, ki jima je posvečen. Tam so verniki počastili relikvijo sv. Cirila in sklenili srečanje.

Pogled z Vejne proti Trstu
Pogled z Vejne proti Trstu © Jba

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.