Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Jezikovne počitnice KKZ (foto: KKZ)
Jezikovne počitnice KKZ

Jezikovne počitnice v Novem mestu

| 11.07.2014, 12:56 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza je letos že 26-ič priredila jezikovno izpopolnjevanje za mlade člane manjšinske skupnosti. Dvotedenski program je od 29. junija do 11. julija 2014 potekal v Novem mestu, v osnovni šoli Grm.

Gre za nadvse pomembno in učinkovito jezikovno šolo za koroške otroke, nam je povedala spremljevalka skupine Gabi Frank. Programa se je udeležilo dvajset otrok v starosti od 10 do 14 let, ki so bili vsak dan od 8. do 13. ure v šoli.

Prvi teden je bil posvečen predvsem ustvarjanju jezikovnega znanja, v drugem tednu pa so to znanje že uporabljali na izletih in ob spremljanju programa, ki se je zaključil z zaključnim glasilom in prireditvijo.

Otroci s Koroške so živeli pri družinah gostiteljicah, ki imajo enako stare otroke. V času, ko so bili v šoli, je bil pripravljen tudi program za njihovih 16 gostiteljev z novomeških šol.

Program je obsegal: jezikovni pouk, interesne dejavnosti, plavanje, celodnevni izlet v Ljubljano in v slovensko primorje, ogled živalskega vrta v Ljubljani, izlet na Gorjance k Miklavžu – učenje ob gozdni učni poti, obisk pustolovskega parka na Otočcu, učno delavnico v Dolenjskem muzeju – izkopavamo ostanke iz pradavnine, voden ogled Novega mesta.

Jezikovni pouk je potekal v treh skupinah, diferenciranih glede na starost in jezikovno predznanje. Poudarek je bil na ustnem sporočanju in bogatenju besednega zaklada, v tretji skupini pa so učenci poleg tega utrjevali tudi slovnično znanje.

25. Jezikovne počitnice KKZ
Jezikovne počitnice KKZ © KKZ

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.