Petra StoparPetra Stopar

Kakšna so stališča strank o vstopu v vlado?

Slovenija | 25.07.2014, 11:35

Miro Cerar kot najverjetnejši mandatar po prvih pogovorih s strankami ni izgubil upanja v oblikovanje široke koalicije. Z izjemo Združene levice nihče od včerajšnjih sogovornikov ni izrazil večjih pomislekov do pobratenja z njim. Danes se bo pogovarjal še s Socialnimi demokrati. Merilo NSi za vstop pa je izvajanje programa.

Prvi koalicijski pogovori za sestavo 12. vlade so se začeli včeraj, ko so se z vodjo Stranke Mira Cerarja pogovarjali predstavniki štirih povabljenih strank, danes pa še SD-ja. Pogajanja so bila namenjena predvsem preverjanju, katero stranko sploh zanima sodelovanje v vladi. Združena lista bo kot kaže skoraj zagotovo v opoziciji, ostale stranke pa nimajo večjih zadržkov.

Miro Cerar je bil po pogovorih zadovoljen. Dejal je, da je šlo bolj za poslušanje tega, kaj potencialne partnerice pričakujejo od nove vlade. „Iniciativa je na naši strani in jo bomo še stopnjevali tako, da bomo primerjali in med seboj usklajevali programske vsebine. Možno je, da se do prihodnjega petka, ko bo ustanovna seja DZ-ja pokažejo že prvi zanesljivi obrisi prihodnje koalicije.“ Najverjetnejši mandatar je povedal, da konstruktivni pogovori dajejo upanje za naprej. „Tudi če bi se katera stranka pozneje znašla v opoziciji, mi to daje upanje, da bomo našo politično kulturo morda dvignili na višjo raven ter med koalicijo in opozicijo vzpostavili bolj konstruktiven dialog, več poslušanja in sodelovanja.“ SMC je iz pogovorov izločila SDS zaradi odnosa stranke do pravne države.

Najbolj optimističen je bil vodja upokojencev Karl Erjavec. „Mislim, da je velika verjetnost, da bi lahko stranka DeSUS delovala v SMC.“ Erjavec si želi, da bi njegova stranka dobila mesto predsednika DZ-ja, imeli naj bi že tudi kandidata novoizvoljenega poslanca Primoža Hainza, ki je dolga leta deloval v državnem svetu kot sekretar.

Luka Mesec, Združena levica, svoje stranke v vladi Mira Cerarja ne vidi. Jedro spora je privatizacija. Mi smo, kot veste, ostro proti privatizaciji, ki nam v Sloveniji že 20 let dela škodo.“

Kratka je bila po pogovorih Alenka Bratušek, ki je prepričana, da imajo najbolj kompatibilen program. „Imeli smo kratek in korekten pogovor, nasedanji teden pa nadaljujemo na programskih in vsebinskih točkah.“

Za Cerarjevo široko, kot pravi sam, mavrično koalicijo, je zelo pomembna Nova Slovenija, ki jo v morebitni novi vladi zanimata področji gospodarstva in zdravja, pa tudi kakšen državotvorni resor. Stranka ima sicer podobne dileme kot socialni demokrati. Del članstva obeh strank se nagiba k temu, da bi ostali v opoziciji in se tam okrepili, del pa si želi izvajanja programa v vladi.

Matej Tonin NSi je včeraj dejal, da je dobro, da Cerar čim prej oceni primernost njihovega programa, če že svojega ni predstavil. „Če se bo ugotovilo, da je večina stvari nesprejemljivih, potem je pametno, da ta pogajanja čim prej ustavimo.“

Cerarjev odgovor na očitek, da ni bil pretirano vsebinski pa: „Mi smo danes izrazili tudi nekatere vsebinske prioritete tam, kjer smo bili o njih povprašani. Naša anmera je bila, predvsem, da omogočimo predstavnikom strank, da povedo, ali se vidijo v koalicije, kako bi sodelovali.“

Evropski poslanec Lojze Peterle ocenjuje, da je NSi sprejela modro odločitev, da ni a priori zavrnila povabila na pogovor s SMC o sodelovanju v vladi. Kot pravi, računa na odgovorno ravnanje stranke, a potrebujejo še razpravo o tem. V stranki namreč ne vidi enotne volje niti za vstop v vlado niti za delovanje v opoziciji, saj tudi ni elementov za to.

Stične točke, do katerih bodo morale priti potencialne koalicijske partnerice, so zagotovo davki in privatizacija. Osnutek koalicijske pogodbe se bo po Cerarjevih besedah sestavljal v prihodnjih tednih.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.