Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Mestna občina Ljubljana (foto: Nika Gorenc)
Mestna občina Ljubljana

Pred vrati tudi že lokalne volitve

Slovenija | 21.07.2014, 11:29 Marta Jerebič

Z današnjim dnem so začeli teči roki za volilna opravila pred lokalnimi volitvami, ki bodo 5. oktobra. Na njih bodo volivke in volivci izbirali nova vodstva v 212-ih občinah. Poleg županov bodo odločali tudi o okoli 3400 občinskih svetnikih, pa tudi o članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Kandidature za župane in člane občinskih svetov lahko vložijo stranke, mogoče pa je kandidirati tudi s podpisi podpore skupine volivk in volivcev. Od danes do 10. septembra bo pri pristojnem upravnem organu mogoče podpisati obrazec podpore kandidatu oz. listi kandidatov. 10. septembra pa se bo iztekel tudi rok za vložitev kandidatur za župane oz. list kandidatov za občinske svetnike.

V enajstih slovenskih mestnih občinah so doslej vnovično kandidaturo na lokalnih volitvah napovedali župani Ljubljane, Maribora, Ptuja, Kranja, Nove Gorice, Murske Sobote in Slovenj Gradca.

V Ljubljani so doslej znani štirje kandidati za župana. Zoran Janković kljub slabemu uspehu stranke PS na državni ravni za zdaj še vedno velja za močnega kandidata, saj je v Ljubljani že trikrat zmagal v prvem krogu z več kot 60-odstotno podporo. Tradicionalno se mu bo nasproti postavil Miha Jazbinšek. Kandidiral bo tudi Miha Jazbinšek,in sicer s svojo listo oziroma koalicijo, saj z Zelenimi ne deli vseh stališč. Med kandidati pa bo tudi direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, ki si je širšo prepoznavnost pridobil kot žirant v bitkah talentov. Že marca je pojasnil, da bo, kljub temu, da je član SDS, na volitvah nastopil kot neodvisni kandidat. V stranki SDS postopkov v zvezi z lokalnimi volitvami sicer še niso končali. Tudi v drugih strankah kandidatov še nimajo. V Nsi bodo odločitev sprejeli predvidoma prihodnji mesec. Mnogi so v pričakovanju, koga bo po velikem uspehu na državnozborskih volitvah podprla ali kandidirala Stranka Mira Cerarja, a za zdaj so v stranki pojasnili le, da se aktivno pripravljajo na lokalne volitve in so pred ustanovitvijo lokalnih odborov.

V Mariboru, kjer so nadomestne županske volitve po vstajah, ki so odnesle Franca Kanglerja, izpeljali šele pred dobrim letom dni, za zdaj še ni povsem jasno, kdo vse se bo na jesenskih volitvah pomeril z "vstajniškim" županom Andrejem Fištravcem. Slednji je namreč edini, ki je doslej jasno napovedal kandidaturo in to ob podpori svoje liste.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.