Petra StoparPetra Stopar
Kardinal Franc Rode (foto: Ivan Rampre)
Kardinal Franc Rode

Kardinal Rode za sodelovanje med Cerkvijo in državo v duhu sporazuma iz leta 2001

Slovenija | 17.07.2014, 08:13

Kardinal Franc Rode upa, da bo sodelovanje nove vlade s Katoliško Cerkvijo teklo v duhu sporazuma med Slovenijo in Svetim sedežem, ki je bil podpisan leta 2001. Za najverjetnejšega mandatarja za sestavo nove vlade Mira Cerarja pa kardinal ne verjame, da bo neobčutljiv na krščanske in evropske vrednote.

Glede očitkov, da je Cerkev pred volitvami preveč posegala v politiko, je kardinal Rode v izjavi za medije po maši, ki jo je daroval ob prazniku Karmelske matere Božje v Karmeličanskem samostanu v Sori, dejal, da ni njegova naloga, da kritizira slovenske škofe. "In tega tudi ne bom storil," je dodal.

Sam predvsem meni, da so škofje pred volitvami dajali izjave "v smislu obrambe krščanskih, evropskih in civilizacijskih vrednot, ki so tudi vrednote slovenskega naroda in države". "Mislim, da je najbolje, da ostanemo v tem okviru. Kar bi bilo več, po mojem ne bi bilo najbolj posrečeno," je dejal.

Glede pisma, ki ga je pred volitvami papežu pisala predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, Rode pravi, da je bil takrat že v Sloveniji in reakcij Svetega sedeža na pismo ne pozna.

Na nekatera razmišljanja, da bi bila v Sloveniji potrebna izrazito krščanska stranka, kardinal odgovarja, da je vedno dobro, da so poleg liberalnih, socialističnih in drugih strank, tudi stranke, ki imajo v svojem programu bolj izrazite krščanske in evropske vrednote. "Ne bi pa rekel, da je zdaj v Sloveniji položaj spremenjen. Tudi sicer ne verjamem, da bo najverjetnejši novi predsednik vlade neobčutljiv za krščanske in evropske vrednote," je dejal.

Za imenovanje novih nadškofov v ljubljanski in mariborski nadškofiji pa je kardinal ponovil, da ga pred septembrom zaradi poletnih počitnic ni za pričakovati. Resda so bila v zadnjem času izvedena imenovanja nekaterih škofov, vendar so bila pripravljena že pred meseci, je dejal. A je tudi dodal: "Res pa tudi je, da kakšno presenečenje ni nikoli izključeno."

Slovenija, Cerkev na Slovenskem, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.