Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Maver o rezultatu volitev: Gre za senzacijo

Slovenija | 14.07.2014, 10:52

Rezultate volitev je za Radio Ognjišče komentiral kolumnist spletnega portala Časnik.si dr. Aleš Maver. Dejal je, da je rezultat predčasnih državnozborskih volitev vsaj na prvi pogled na robu senzacije. Prav tako meni, da je desna sredina doživela zgodovinski poraz, o zmagovalcu volitev Miru Cerarju pa, da bo moral tako kot Janez Drnovšek in Danilo Türk plačevati "dolg svojemu političnemu bloku".

Dr. Maver meni, da je senzacija teh volitev Stranka Mira Cerarja (SMC), ki je pred dvema mesecema še ni bilo, sedaj pa je po "številu mandatov vendarle dosegla rekordno zmago". SDS je po njegovih besedah doživela nepričakovani poraz, na katerega je očitno vplivalo dejstvo, da je njen voditelj in najprepoznavnejši obraz Janez Janša v zaporu. "Gotovo je njegova odsotnost v predvolilni kampanji sooblikovala ta izid predvsem s tem, da se kot nekdanji, relativno uspešni premier, ni mogel predstavljati volivcem, in s tem je prodor stranke proti manj jasno politično opredeljenim volivcem zastal."

O stranki DeSUS je sogovornik povedal, da je to stranka enega človeka, Karla Erjavca. "Mogoče bi na tem primeru videli, kaj pravzaprav pomeni to, da je voditelj v zaporu. Če bi bil Karl Erjavec v zaporu in ne bi mogel sodelovati na soočenjih, potem seveda DeSUS-a ne bi bilo nikjer."

"Gotovo je Združena levica (ZL) med velikimi zmagovalci, je glasnica tistih, ki jih na volitve doslej velikokrat ni bilo. Vendar njen relativno skromen rezultat kaže tudi na to, da je potencial tako imenovanih vseljudskih vstaj, kot so jih krstili mediji, relativno skromen," je povedal dr. Maver.

Komentiral je tudi izid SD-ja. Ta je po njegovih besedah poleg SDS-a glavna poraženka. "Celo povezava s Solidarnostjo, celo zamenjava predsednika ni nič pomagala pred cunamijem Mira Cerarja. Ta je odnesel tudi njih, izgubili so precej glasov, tudi v prid ZL. Glede na to, da gre pri SD za stranko z dolgoletno tradicijo stranko, ki je še leta 2012 zmagala na predsedniških volitvah, je ta rezultat res slab."

"NSi je sicer edina, ki ima na desni sredini razlog za nasmeh, ker je izboljšala svoj izid s prejšnjih parlamentarnih volitev, vendar pomena tega rezultata v okoliščinah, ko je desna sredina doživela zgodovinski poraz, ne gre precenjevati in gre bolj za pirovo zmago," je povedal dr. Maver.

Meni, da je Zavezništvo Alenke Bratušek (ZaAB) za las prišlo v parlament tudi po zaslugi "akcije premierke v zadnjem tednu s tistim patetičnim pismom papežu Frančišku."

O SLS, ki je čisto za las po 24 letih izpadla iz parlamenta, meni, da "bodo njena priložnost verjetno lokalne volitve, vsaj tako napoveduje predsednik stranke Bogovič. SLS ostaja zastopana tudi v evropskem parlamentu, se pa s tem na neki način ponavlja scenarij Nove Slovenije iz leta 2008, seveda v precej drugačnih okoliščinah, takrat je bila SDS močna, danes je tudi SDS zelo šibka in desna sredina je vsekakor poraženka nocojšnjega večera. To seveda kaže na to, da volivci še naprej ostajajo zvesti osnovni paradigmi svojih volilnih izbir, ki se je pokazal že na prvih predsedniških volitvah aprila leta 1990, vedno izberejo tiste, ki zagotavljajo, da bistvenih sprememb ne bo. Lahko je govoriti o tem, da je Miro Cerar nov obraz, da je glas zanj pomenil glas za nove ljudi v politiki, ampak v globini sem trdno prepričan, da je to pomenil glas za neko imaginarno ohranitev obstoječega stanja zato, da še naprej ne bi bilo sprememb zato, da bi še naprej teklo kot doslej". Po trditvah dr. Mavra smo priča paradoksu, da je, "čeprav je bila leva sredina zdaj na oblasti, čeprav je bila na oblasti večino obdobja po osamosvojitvi, zdaj dobila sredi krize novo priložnost. Res da v nekoliko omiljeni podobi, če primerjamo SMC in Pozitivno Slovenijo in treba je seveda priznati tudi, da je SMC zelo posegla v sredinski volilni bazen, toda ne verjamem, da bi se lahko otresla navezav na levo sredinski blok. Prepričan sem tudi, da izvolitev 36 poslancev ni brezplačna in da bomo pri Cerarju zasledili podobne pojave, kot smo jih spremljali recimo pri Janezu Drnovšku in pri Danilu Türku, ki sta kljub temu, da sta v politiko stopila kot relativno nova, vendarle morala vedno plačevati dolg svojemu političnemu bloku, ki ju je ustvaril in sedaj je dejstvo, da SMC prihaja iz vrst do sedaj vladajoče opcije".

Komentar dr. Aleša Mavra najdete tudi na spletni strani Časnik.si

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...