Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Sveti sedež poslal pismo akreditiranim veleposlaništvom

Svet | 30.07.2014, 11:45 Marjana Debevec

Vatikansko državno tajništvo je veleposlaništvom, akreditiranim pri Svetem sedežu poslalo Verbalno noto, v kateri navajajo nedavne pozive papeža Frančiška za mir na Bližnjem vzhodu. Tajnik za odnose z državami nadškof Dominique Mamberti je za Radio Vatikan povedal, da vatikansko državno tajništvo z veliko zaskrbljenostjo spremlja situacijo krščanskih skupnosti na Bližnjem vzhodu. Te namreč nepravično trpijo in živijo v nenehnem strahu, zato so se mnogi prisiljeni izseliti.

Samo v Mosulu v Iraku so skrajneži uničili 30 cerkva in samostanov, odstranili so tudi vse križe, je povedal nadškof Mamberti. Po mnogih letih se je prvič zgodilo, da v nedeljo ni bilo mogoče obhajati svete maše. „Treba je vedeti, da so v Iraku, kot tudi v drugih deželah Bližnjega vzhoda, kristjani prisotni že vse od začetka zgodovine Cerkve in so vedno imeli pomembno vlogo v družbenem razvoju. Preprosto si želijo ostati tam kot ustvarjalci miru in sprave“, je dejal nadškof in povedal, da Sveti sedež deluje na različnih ravneh.

„Papež je ob različnih priložnostih na ganljiv način izrazil svojo bližino krščanskim skupnostnim, še posebej družinam v Mosulu. Vse vernike je povabil k molitvi zanje“. Po besedah nadškofa Mambertija je sveti oče svojo bližino trpečim kristjanom izrazil tudi preko verskih voditeljev krajevnih cerkva. Preko papeškega sveta Cor Unum pa jim je poslal tudi finančno pomoč. „Državno tajništvo po svojih diplomatskih poteh usmerja pozornost mednarodnih voditeljev in vlad na usode teh naših bratov“, je povedal tajnik za odnose z državami. Zato so vsem veleposlaništvom, akreditiranim pri Svetem sedežu poslali Noto verbale s prošnjo, da bi jo pokazali njihovim vladam.

Močno si želimo, da bi si mednarodna skupnost vzela k srcu to vprašanje, saj so v igri temeljna načela človeškega dostojanstva, spoštovanja človekovih pravic ter miroljubnega sobivanja ljudi in narodov. Irak in druge dežele Bližnje vzhoda so poklicani biti vzor sobivanja različnih skupnosti, sicer bo to izguba in zelo slaba napoved prihodnosti za ves svet“, je prepričan nadškof Mamberti. Glede situacije v Gazi pa je dodal, da obstaja nevarnost, da bi se na to nasilje svet navadil, kar je nedopustno. Ponovil je papeževe besede, da je potrebnega veliko več poguma za gradnjo miru, kot za vojskovanje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.