Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Skrajneži mosulskim kristjanom zaplenili hiše

Cerkev po svetu | 18.07.2014, 10:22 Marta Jerebič

V Iraku so razmere za kristjane, šiite in kurde vse težje, zlasti na območju, ki so ga zavzeli sunitski džihadisti. Cerkev v Iraku je potrdila, da so kristjanom v Mosulu zaplenili hiše, prav tako preprečujejo, da bi dobivali nujno pomoč.

Nuncij v Iraku in Jordaniji, msgr. Giorgio Lingua, je za Radio Vatikan povedal: »Razmere so zelo težke: kristjani so bili pozvani, naj se spreobrnejo v islam, plačajo verski davek, ki je naložen nemuslimanom, ali pa naj zapustijo mesto. Tako kaldejski, kot sirsko-katoliški in sirsko-pravoslavni škof so vernike pozvali, naj čim prej zapustijo mesto

Mosul je sicer že pred časom zapustila večina kristjanov, ostalo je samo nekaj starejših in drugi, ki nimajo kam iti. Nuncij je povedal, da so njihove hiše že označene z napisom: last islamske države.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.