Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Oljčna muha v plodu oljke (foto: Matjaž Jančar)
Oljčna muha v plodu oljke

Hud napad oljčne muhe

| 12.07.2014, 09:46

Specialisti za oljkarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica oljkarje na območju Slovenske Istre, Goriških Brd in Vipavske doline obveščajo, da so v minulih dneh poleg povečanega ulova oljčne muhe na feromonskih vabah opazili na odvzetih vzorcih plodov za ta čas nenavadno visoko aktivno poškodovanost plodov.

Kot je za naš radio povedala Irena Vrhovnik, sta skupaj s kolegom Matjažem Jančarjem v napadenih plodovih opazila jajčeca in ličinke prvega razvojnega stadija tega škodljivca. Največjo napadenost oljk so oljkarji zasledili na zgodnejših legah v Slovenski Istri, kjer je maksimalna poškodovanost plodov dosegla 60 odstotkov. Nekoliko nižjo vendar še vedno veliko napadenost (do 30 odstotkov) so opazili v več oljčnikih na celotnem območju pridelave oljk.

Tako hudega napada oljčne muhe ni mogoče reševati z običajnimi preventivnimi ukrepi, zato je Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije na pobudo Slovenskih oljkarjev zaprosila Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, da izda dovoljenje za uporabo fitofarmacevtskega sredstva Perfekthion za nujne primere.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin RS je dovoljenje izdala le za omejeno in nadzorovano uporabo, za dobo 120 dni, ki se izteče 10. novembra. Dovoljenje velja samo določen čas, uporabniki pa morajo sredstvo uporabljati samo tako, kot to dovoljuje odločba.

Več o pogojih, pod katerimi oljkarji lahko sredstvo uporabijo najdete na spletni strani KGZ Nova Gorica. Tamkajšnji svetovalci in specialisti pa v prihodnjih dveh tednih pripravljajo tudi izobraževalne delavnice za oljkarje.

Delavnice o koristnih rastlinah in organizmih ter ekološkem varstvu pred oljčno muho, ki jih bo vodila Irena Vrhovnik, bodo 14. julija v Strunjanu (zbor pri Sosiču), 15. julija na Baredih (oljčnik Moljk), 21. julija na Plavjah (oljarna Čok) in 22. julija v Novi vasi nad Dragonjo (gasilski dom). Delavnice o opazovanju in ukrepanju proti oljčni muhi, ki jih bosta vodila Irena Vrhovnik in Matjaž Jančar bodo 16. julija na Beneši in na Mali sevi (oljčnik Dujc), 17. julija Nad Lamo (oljčnik Hlaj), 23. julija v Grintovcu (domačija Morgan), 24. junija v Potoku (domačija Darko Jakomin) in 25. julija v Krkavčah (oljarna Ternav). Vse delavnice se bodo začele ob 17.30.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.