Petra StoparPetra Stopar

VIDEO: Papež mladim: Bodite pogumni in solidarni!

Svet | 05.07.2014, 16:45 Marjana Debevec

Posebej toplo in prisrčno je bilo srečanje papeža Frančiška z mladimi iz Abruzza in Molise. Mladi so svetega očeta sprejeli z veseljem in himno svetovnega dneva mladih v Braziliji. Na to srečanje so se dolgo pripravljali z molitvijo in pričevanji. Papež jim je spregovoril o upanju, pogumu in solidarnosti.

Papežu so mladi spregovorili o svojih težavah, med katerimi so velika brezposelnost in problemi pri gradnji trdnih in stalnih odnosov. Prosili so ga, naj jim pomaga utrditi upanje in biti ponosni na svoje korenine, saj gre za eno bolj zapostavljenih območij Italije, ter se mu zahvalili za veselje, ki jim ga je prinesel.

Papež je v začetku nagovora poudaril, da je za mlade značilno navdušenje. Beseda navdušenje pa prihaja iz grščine in pomeni: imeti v sebi nekaj Božjega.

Zatem jih je sveti oče povabil, naj se nikoli ne ustavijo in ne ostanejo pri miru, ali se vrtijo krogu, ampak naj gredo vedno naprej, naj se vedno odpravijo na pot.

Opozoril jih je tudi pred današnjo miselnostjo začasnosti, ki nam ne omogoča dokončnih odločitev. To pa nas vodi v površnost, ki nam ne prinaša sreče. Radi si puščamo še ena vrata odprta, da se odpravili v drugo smer, če nam tukaj ne bo všeč, bom šel drugam. Ta začasnost nam ne koristi, ker nam omrači um in otrdi naše srce, je poudaril sveti oče.

Človeško srce hrepeni po velikih stvareh, človek želi ljubiti in biti ljubljen, je dodal. To je po njegovih besedah naše najgloblje hrepenenje. Kultura začasnosti nas tega oropa. Gre za življenje po koščkih, ki med seboj niso povezani. »Ne pustite, da vam ukradejo željo, da bi v življenju gradili velike in trdne stvari! To vas vodi naprej. Ne zadovoljite se z nizkimi cilji! Hrepenite po sreči, imejte pogum, da boste izstopili iz vas samih in v polnosti zaigrali vašo prihodnost z Jezusom«, je dejal papež.

Vendar pa po papeževih besedah sami nikoli ne bomo našli prave poti, pa tudi če bi jo našli, ne bi imeli moči za vztrajanje. Jezus nas vabi, da se mu pridružimo. Samo skupaj z Njim najdemo jasnost pogleda in moč, da gremo naprej, je dejal papež. On nas dokončno ljubi in se je dokončno daroval za nas. On bo naš edini sodnik. Ne vzame nam svobode, ampak nam omogoča, da smo zares svobodni, svobodni, da delamo dobro, da odpuščamo in sprejmemo odpuščanje.

»Rad ponavljam, da se Bog nikoli ne utrudi odpuščati. To je res! Njegova ljubezen je vedno ob nas. Mi se utrudimo prositi odpuščanja, On pa ne odpuščati. Odpusti nam dokončno. Pomaga nam, da ne izgubimo poguma v težavah. Pogum in upanje sta besedi, ki sta značilni posebej za mlade«, je dejal sveti oče.

Ob sklepu je spregovoril še o brezposelnosti. Žalostno je videti mlade, ki ne morejo študirati, niti delati. Moramo iti naprej, da bi premagali ta izziv, je dejal Frančišek. Ne smemo se vdati v to, da bi izgubili celotno generacijo mladih, ki nimajo dostojanstva dela. Narediti moramo vse, da se to ne bi zgodilo! Najti je treba poti solidarnosti. Mladi imajo po papeževih besedah še posebej sposobnost biti solidarni. »Pojdite naprej pogumno, z upanjem in solidarnostjo«, je mlade še povabil sveti oče.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.