Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

V Aleppu že tri dni brez vode

Svet | 18.06.2014, 13:30 Marjana Debevec

Nasilje v Siriji ne pojenja. V Aleppu so že tretji dan brez vode. Ponavljajoče prekinitve dobave vode v zadnjih tednih so orodje pritiska v rokah upornikov, ki obkrožajo mesto in imajo pod nadzorom črpalne postaje. Kljub posredovanju Rdečega križa in Rdečega polmeseca uporniki ne popuščajo, prebivalci pa še bolj trpijo v vročih poletnih mesecih. Vladna vojska pa je medtem konec tedna prevzela nadzor nad Kessabom na severu države, ki je bil od marca v rokah upornikov.

"V cerkvah in mošejah v Aleppu smo znova usposobili starodavne vodnjake, da si družine lahko prihajajo iskat vodo za umivanje", je povedal armenski katoliški patriarh Butros Marayati. Vendar pa jo mnogi uporabljajo tudi za pitje, čeprav je kontaminirana. Zato obstaja nevarnost infekcij in epidemij.

V preteklih dneh sta patriarh Marayati in pravoslavni škof iz Aleppa obiskala mestno četrt, ki jo že več tednov neprestano obstreljujejo uporniki. Hiše in šole so porušene, mnogi ljudje so zatočišče našli v cerkvah, je pripovedoval nadškof Marayati. Ljudje nenehno živijo v strahu, ki se je še povečal zaradi novic, da so islamski skrajneži osvojili tudi Mosul v Iraku. „Ne moremo več molčati. Papeža prosim, naj v imenu celotnega sirskega ljudstva vse politične ustanove in mednarodne humanitarne organizacije pozove, da naredijo vse, da se vrne voda. To je zločin proti človeštvu! Mediji se morajo zganiti, ljudje pa morajo bolj pritisniti na politične oblasti, da bi se ta umazana vojna končala“, je za Radio Vatikan dejal br. Georges Sabe.

Bolj pozitivne novice pa prihajajo iz severa države, kjer je vladna vojska prevzela nadzor nad mestom Kessab, ki je bil od marca v rokah upornikov. Po besedah armensko katoliškega patriarha Nersesa Bedrosa Tarmounija so vojski pomagali tudi sami prebivalci in šiitske milice Hezbolaha. Župnik cerkve sv. Mihaela se je že uspel vrniti v župnišče in je povedal, da je vse porušeno. Uporniki so oskrunili ikone in križe, uničili knjige, saj so videli, da nimajo tržne vrednosti. Hoteli pa so preprečiti, da bi jih še kdaj uporabljali, je povedal patriarh.

Ko se je marca začela agresija na mesto, je skoraj 700 družin, večinoma krščanskih, pobegnilo na deželo. Številni in dobro oboroženi uporniki so prišli iz gora na meji s Turčijo. Vojska se je morala umakniti. Patriarh je še izrazil upanje, da bo se bodo lahko prebivalci Kessaba končno vrnili na svoje domove in obnovili, kar je bilo porušeno. Želi si tudi, da bi lahko septembra znova odprli šolo. Za to pa bodo potrebovali veliko finančno pomoč.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.