Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek proti otroškemu delu (foto: CTV)
Papež Frančišek proti otroškemu delu

VIDEO: Papež: Premagajmo rano otroškega dela

Svet | 12.06.2014, 10:21 Marta Jerebič

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti otroškemu delu. Svetovna organizacija dela ocenjuje, da je prisiljenih delati približno 250 milijonov otrok, starih med 5 in 14 let. Na desetine milijonov jih dela v nevarnih in celo suženjskih razmerah. Letošnji dan pozornost namenja socialni varnosti otrok. Dostop do zdravstvene oskrbe, kakovostnega izobraževanja in prehrane ima namreč ključno vlogo v boju proti otroškemu delu. K izkoreninjenju otroškega dela je pri včerajšnji splošni avdienci pozval tudi papež Frančišek.

Papež Frančišek je za nekaj sekund dvignil prospekt za svetovni dan boja proti otroškemu delu in dejal: »Na desetine milijonov otrok – dobro prisluhnite: na desetine milijonov otrok je prisiljenih delati v ponižujočih pogojih, izpostavljeni so oblikam suženjstva in izkoriščanja, pa tudi zlorabam, trpinčenju in diskriminaciji. Upam, da bo mednarodna skupnost razširila socialno varnost otrok in premagala to rano izkoriščanja otrok. Obnovimo naše prizadevanje, zlasti družine, da se vsakemu otroku zagotovi njegovo dostojanstvo in možnost za zdravo rast. Vedro otroštvo otrokom omogoča, da z zaupanjem gledajo na življenje in v prihodnost,« je še dejal papež in vernike povabil, naj prosijo Marijo za izkoriščane in zlorabljene otroke.

Svet, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.