Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Nič znanega o dveh ugrabljenih jezuitih

Svet | 11.06.2014, 13:16 Marjana Debevec

Mediji poročajo, da naj bi bil jezuitski pater Dall'Oglio, ki so ga v Siriji ugrabili konec julija lani, še vedno živ. Vendar pa za to ne obstaja noben dokaz. Še vedno pa ni nič znanega o 47-letnem p. Premu Kumarju, ki so ga 2. junija ugrabili v Afganistanu.

Ponedeljek 2. junija je bil povsem običajen dan, ko je p. Alexis Prem Kumar obiskal afganistansko vas. Ko se je ravno odpravljal domov, se je zgodilo nepričakovano.

Zgodaj popoldne je skupina oboroženih moških p. Kumarja ugrabila in ga odpeljala z avtom“, je povedal James Stapleton, ki dela v Jezuitski službi za begunce. Dodal je, da so p. Kumarja, ki v omenjeni službi deluje kot programski direktor, ugrabili v eni od šol, ki jim pomagajo.

Prem Kumar sicer prihaja iz Indije, v Afganistan pa se je preselil pred nekaj leti. S skupino sodelavcev vodi program vzgoje in zdravstva v več mestih, kjer pomagajo več kot 7000 prebivalcem. „Je zelo dinamičen in hkrati skromen. Upamo, da se bo varno vrnil domov“, je še dejal Stapleton.

Afganistansko notranje ministrstvo je sporočilo, da je zajelo tri talibanske upornike, ki naj bi bili povezani z omenjenim primerom. Sama Jezuitska služba za begunce pa s p. Kumarjem od ugrabitve ni imela stikov. Za njegovo rešitev si prizadevajo preko stikov z lokalnimi oblastmi in obenem upajo na najboljše.

Svet, Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.