Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Poškodovana jedrska elektrarna v Fukušimi (foto: http://www.digitalglobe.com/)
Poškodovana jedrska elektrarna v Fukušimi

Japonski škofje si želijo papeževega obiska

Cerkev po svetu | 10.06.2014, 12:33 Marta Jerebič

Japonski premier Šinzo Abe je papeža Frančiška povabil, naj obišče Japonsko. Povabilo mu je izrekel med petkovo avdienco v Vatikanu. Predsednik japonske škofovske konference, tokijski nadškof, Peter Okada, je ob tem objavil pismo, v katerem pojasnjuje razloge, zakaj si želijo videti papeža na Japonskem. Ob tem dodaja, da bodo molili in naredili vse, kar je v njihovi moči, da bo do obiska tudi prišlo.

Japonska škofovska konferenca je papeža na obisk povabila že oktobra lani. Doslej še niso dobili pozitivnega odgovora, pojasnjuje tokijski nadškof, ki nadalje piše, da bi papeža v prvi vrsti radi videli na območju, ki ga je marca 2011 prizadel potres in cunami, da bi prisluhnil tistim, ki trpijo zaradi nesreče v Fukušimi. Po mnenju japonskih škofov je do nesreče prišlo zaradi človeške prevzetnosti, zato so sprožili tudi kampanjo za zaprtje jedrskih elektrarn. »Upamo, da bo Frančišek blagoslovil naša prizadevanja in razširil ta poziv vsemu svetu,« piše nadškof Okada. Med razloge, zakaj si želijo papežev obisk, na drugo mesto postavlja bolečino japonskega naroda zaradi njegove vloge v 2. svetovni vojni. Japonska je znana po svoji ustavi miru, v kateri se država za vedno odpoveduje vojni. »Kot je že pred 33 leti med obiskom v Hirošimi in Nagasakiju storil sv. Janez Pavel II., upamo, da bo Frančišek pozval svet, naj se tragedija vojne nikoli več ne ponovi

Cerkev na Japonskem pričakuje tudi beatifikacijo Ukona Takama. Škofje si želijo, da bi Frančišek slovesnost vodil na Japonskem. Poleg tega 17. marca 2015 praznujejo 150. obletnico odkritja skritih kristjanov, ki so ohranili vero kljub preganjanju. »Hvaležni bomo papežu, če nas bo spodbudil in poglobil našo vero,« piše nadškof Okada, ki dodaja, da bi bil papežev obisk priložnost za spodbujanje in izboljšanje medverskega dialoga. Papež ima avgusta na programu že obisk Južne Koreje, januarja prihodnje leto pa gre na Šri Lanko in Filipine. »Če bi prišlo tudi do obiska na Japonskem, bi bila to posebna spodbuda in velika priložnost za vse tiste, ki si prizadevajo za mir,« je še zapisal predsednik japonske škofovske konference.

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.