Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Irski nadškof pozdravlja vladno preiskavo množičnega grobišča v Tuamu

Cerkev po svetu | 06.06.2014, 14:56 Marta Jerebič

Katoliška Cerkev na Irskem se je znova znašla na udaru zaradi hudih obtožb zanemarjanja otrok. V greznici nekdanje sirotišnice za otroke neporočenih mater v kraju Tuam na zahodu Irske so namreč našli okostja skoraj 800 otrok, ki so umrli med letoma 1925 in 1961, ko so sirotišnico zaprli. Katoliška Cerkev na Irskem je nad razkritjem pretresena. Nadškof v Tuamu medtem obljublja sodelovanje pri vladni preiskavi.

Množično grobišče leži ob mestu, kjer je nekdaj stal Materinski in otroški dom, ki so ga vodile redovnice reda Bon Secours. Dom je bil zavetišče neporočenih nosečih žensk, ki so jih tja pošiljali rodit. Podatki kažejo, da so otroci, večinoma dojenčki in malčki, v sirotišnici kar do petkrat pogosteje od povprečja umirali zaradi najrazličnejših bolezni, obolenj, deformacij in prezgodnjih rojstev. Inšpekcija pa je leta 1944 med večino otroki ugotovila hudo podhranjenost, pri materah duševne težave, na splošno pa prenatrpanost domov.

Samo stavbo so že v 70.-ih letih podrli, na njenem mestu pa zgradili nove stavbe. Leta 1975 sta dva otroka med igro po nesreči zlomila betonski pokrov zakopane greznice in z grozo ugotovila, da je polna kosti. Prebivalci Tuama so mislili, da pokopališče vsebuje ostanke nekrščenih otrok ali žrtev lakote, ki je v 19. stoletju zdesetkala prebivalstvo zahodne Irske, in da je njihovo število majhno. Po tem odkritju je za kraj 35 let skrbel nek par.

Lokalna raziskovalka Catherine Corles je medtem letos odkrila datoteke s podatki o smrti 796 otrok, ki jih je oskrboval omenjeni dom, in meni, da je zadnje počivališče večine, če ne vseh otrok iz datotek, prav nekdanja greznica.

Katoliška Cerkev na Irskem je pretresena nad obsegom števila otrok, ki so pokopani tam. Nadškof v Tuamu, Michael Neary, je v izjavi za javnost zapisal, da bo sodeloval z vladno preiskavo, hkrati je k temu pozval tudi red sester Bon Secours, saj nadškofija v svojih arhivih nima datotek omenjenega doma. Bo pa škofija v sodelovanju z družinami umrlih otrok poskrbela za dostojanstven prekop posmrtnih ostankov otrok v posvečeno zemljo v Tuamu. Nadškof je podprl tudi lokalno pobudo, da se mesto označi s posebno spominsko plaketo z imeni vseh 796 otrok.

 

Cerkev po svetu
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.