Petra StoparPetra Stopar
Kosovski parlament. (foto: reuters)
Kosovski parlament.

Predčasne volitve na Kosovu nov mejnik pri približevanju EU

Svet | 08.06.2014, 05:00

Na Kosovu potekajo predčasne parlamentarne volitve. Javnomnenjske raziskave napovedujejo vnovično zmago Demokratske stranke dozdajšnjega premiera Hashima Thacija. Ta je dejal, da si želi v primeru zmage sestaviti večetnično vlado, v kateri bi bile zastopane tudi manjšine, ter nadaljevati dialog z Beogradom. Razlog za razpustitev parlamenta je bila neuspešna razprava med poslanci o ustanovitvi kosovske vojske. Poslanci srbske manjšine so namreč s svojo odsotnostjo v parlamentu dvakrat preprečili glasovanje o tem vprašanju.

Pred mesecem dni so kosovski poslanci po pričakovanjih večinsko podprli razpustitev parlamenta. Vzrok za turbulence v kosovski politiki je spor glede oblikovanja kosovskih oboroženih sil.

Za razpustitev so glasovali poslanci dveh največjih strank, Demokratske stranke Kosova (DPK) premiera Hashima Thacija in največje opozicijske stranke Demokratska zveza Kosova (DSK).

Kosovski premier je predlagal, da Kosovo, ki šteje 1,8 milijona prebivalcev, vzpostavi vojsko v sestavu 5000 aktivnih vojakov in 3000 rezervistov. Jedro vojske naj bi tvorilo 2500 pripadnikov sedanjih kosovskih varnostnih sil, ki so pristojne za delovanje v kriznih razmerah, kot civilna zaščita in za odstranjevanje eksplozivnih sredstev. Vsakršna nova kosovska vojska bo morala sicer sodelovali z okoli 5000 pripadniki Natovih sil Kfor.

Zahodne sile, ki podpirajo Kosovo, naj bi bile nenaklonjene takojšnjemu oblikovanju vojske zaradi odnosov med Prištino in Beogradom. To seveda jezi tudi Srbijo, ker da ni v skladu z bruseljskim dogovorom o normalizaciji odnosov. 

Evropski komisar Füle je dejal, da je za evropsko prihodnost Kosova ključnega pomena, da volitve potekajo v skladu z mednarodnimi standardi, od prihodnje vlade pa pričakuje spoštovanje mednarodnih obvez in zavezo dialogu z Beogradom. Füle je upa, da bo Kosovo spomladi prihodnje leto podpisalo pridružitveni sporazum. Pri tem je pohvalil kosovske oblasti, ker so podaljšale mandat Eulexu in podprle oblikovanje posebnega sodišča za zločine pripadnikov Osvobodilne vojske Kosova. Sicer pa Prištino po besedah komisarja čaka veliko dela pri uresničevanju reform, še posebej na področju vladavine prava in zaščite manjšin, kot tudi pri gradnji mostov s sosedami.

Glede na izide zadnjih javnomnenjskih anket naj bi največ podpore med volivci dobila prav Thacijeva Demokratska stranka Kosova (PDK), in sicer 31,2 odstotka. Na drugem mestu je Demokratska zveza Kosova nekdanjega prištinskega župana Ise Mustafe s 25,5 odstotka, tretje pa je gibanje Samoopredelitev Albina Kurtija s 14,3 odstotka.

Volitve opazuje slabih 100 opazovalcev EU. Ti bodo po volitvah pripravili poročilo in ga predvidoma objavili v torek. Njihovo poročilo bo osnova za oceno volitev in osnova za nadaljnje sodelovanje Kosova z EU.

Svet, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.