Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Papež: Romi so brez vključevanja v družbo hitro žrtve suženjstva

Papež in Sveti sedež | 05.06.2014, 13:32 Marta Jerebič

Papež je sprejel tudi udeležence srečanja narodnih direktorjev in koordinatorjev za pastoralo Romov. Konferenco pod naslovom Cerkev in Romi, oznanjevanje evangelija na obrobju danes in jutri pripravlja Papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih. Med udeleženci iz 26-ih držav Amerike, Azije in Evrope je tudi koordinator za pastoralo Romov pri Slovenski škofovski konferenci Peter Kokotec.

Po svetu, predvsem v Evropi, obeh Amerikah in nekaterih azijskih državah, živi približno 36 milijonov Romov, od tega 18 milijonov v Indiji, od koder to prebivalstvo izvira. V Evropi jih je med 10 in 12 milijonov, predvsem v vzhodnih državah.

Pogosto živijo na obrobju družbe, včasih se na njih gleda sovražno in sumničavo, je v nagovoru opozoril papež in dodal, da so Romi pogosto žrtve novih oblik suženjstva. »Romi so med najbolj ranljivimi, zlasti ko jim ne pomagamo pri njihovem vključevanju in osebnostnem razvoju na različnih ravneh družbenega življenja,« je dejal papež in dodal, da je Evangelij oznanjevanje veselja za vse, zlasti za najbolj ranljive in odrinjene.

Zasedanje narodnih direktorjev in koordinatorjev za pastoralo Romov ima predvsem dva cilja: preučiti pastoralo Romov, ki v sedanjih družbenih razmerah zahteva vrsto novih pastoralnih strategij, in pripraviti srečanje in romanje v Rim za vse Rome prihodnje leto. »Predvsem gre za spomin na 50. obletnico obiska papeža Pavla VI., ko je prvikrat obiskal romsko naselje v Pomezii ter takrat prvikrat nagovoril Rome. To nekako velja za prvo uradno srečanje papeža z Romi in začetek organizirane romske pastorale v Cerkvi,« je za Radio Vatikan povedal koordinator za pastoralo Romov pri Slovenski škofovski konferenci Peter Kokotec.

Posebna pastorala Romov je dobro organizirana v 24-ih državah po svetu, zlasti v Evropi, ZDA, Braziliji, Argentini, Indiji in Bangladešu. Romi imajo zaenkrat enega blaženega Zefferina Giméneza Mallo, ki ga je za blaženega razglasil Benedikt XVI. Postopek za beatifikacijo pa teče še za dva druga Roma.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.