Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

V Vatikanu molitveno srečanje Abas - Peres

Papež in Sveti sedež | 08.06.2014, 18:34 Marta Jerebič

V Vatikanu poteka molitveno srečanje za mir, na katerega je papež povabil izraelskega predsednika Šimona Peresa in palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. Pobudo jima je izrazil med svojim obiskom v Sveti deželi. Kot je Frančišek povedal novinarjem na povratnem letu iz Svete dežele, bo to molitveno srečanje, ne mediacija ali iskanje rešitev. Srečali se bodo, da bodo molili. Papež je izrazil prepričanje, da je molitev pomembna in da pomaga. Kaj lahko pričakujemo od te pobude in kako pomembna je diplomacija molitve smo se pogovarjali z univerzitetnim profesorjem in publicistom dr. Alešem Mavrom.

Takšna simbolična srečanja imajo velik odmev v javnosti. "Kakšnih konkretnih rezultatov ponavadi ni, vendar je že sam osebni stik v tem primeru zelo pomemben. Tako da je to vsekakor pozitivna pobuda," meni dr. Aleš Maver in dodaja, da duhovno razsežnost prizadevanj za mir in sploh za reševanje svetovnih težav pogosto podcenjujemo. "Tako nas uči navsezadnje tudi krščansko izročilo – molitev je tista, ki odstrani zakrknjenost v srcu nekaterih akterjev. Seveda pa ob poudarjanju duhovne razsežnost ne smemo pozabiti, da je vendarle glavna odgovornost za premike na ljudeh in njihovi dejavnosti."

In kako bosta Abas, musliman, in Peres, judovske vere, lahko skupaj molila za mir? "Mislim, da sama razlika v veri ne sme biti ovira za skupno molitev. Seveda pa je vprašanje, koliko sta Peres in Abas praktična vernika."

Eden odmevnejših papeževih dejanj v Sveti deželi je bil tudi njegov postanek ob zidu, ki ločuje Palestino in Izrael. Kot je dejal dr. Maver, je ta papeževa gesta predvsem izraz globoke solidarnosti s palestinskim ljudstvom, ki je zaradi tega zidu najbolj prizadeto, in tudi izraz solidarnosti z arabskimi kristjani nasploh, ki v zadnjem desetletju preživljajo zelo težke čase. "Obenem je pa to spet eno v vrsti Frančiškovih izredno vsebinsko bogatih simbolnih dejanj, ki morda sama po sebi ne pomenijo nekega takojšnjega premika, nas pa vabijo k razmišljanju o nekaterih stvareh, ki jih imamo za samoumevne," je še dejal dr. Aleš Maver.

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.