Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Binkoštno srečanje v Essnu (foto: Arhiv slovenske misije v Essnu)
Binkoštno srečanje v Essnu

FOTO: Božji čudeži se še vedno dogajajo

| 18.06.2014, 13:58 Matjaž Merljak

55. binkoštno srečanje rojakov v nemškem Essnu se je potekalo po ustaljenem redu: sveta maša, litanije Matere Božje, kulturni program in zabava v dvorani. Vse do trenutka, ko je na tla zgrmela velika količina stropa. V prostoru, kjer se je to zgodilo, je sicer vedno veliko ljudi, a v tistem trenutku ni bilo nikogar.

Za doživeto sveto mašo je poskrbel glavni mašnik, upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran. Rojakom je pri pridigi govoril o tem, kako Bog ljudi vsakega in vedno.

Za lepoto bogoslužja je poskrbelo ljudsko petje pod vodstvom Danice Ban ter seveda nepogrešljivi zbor Slovenski cvet. Zbrane je pozdravili tudi prelat škofije Essen dr. Dörnemann. Nabirka je bila namenjena žrtvam katastrofalnih poplav v Srbiji in v Bosni.

V dvorani se je na lepo okrašenih mizah vse šibilo od dobrot, ki so jih pripravile gospodinje. Slovenske veleposlanice v Berlinu, Marta Kos Marko, je spregovorila veliko vzpodbudnih besed tako župniji kot zavednim Slovencem. Tatjani in dr. Albinu Doberšku je v imenu Urada za Slovence po svetu podelila posebno priznanje za zasluge za slovenske skupnosti v Severnem Porenju - Westfaliji. Doberškova sta tudi velika dobrotnika slovenske župnije. Za prijetno vzdušje v dvorani so poskrbele melodije ansambla »Zajc«.

Župnik Rajk in nadškof Uran
Župnik Rajk in nadškof Uran © Arhiv slovenske misije v Essnu

Okrog 19.30 se je v prostoru, kjer v dvorano prihajajo gostje, kjer se deli pecivo, kava, pijače, od koder se gre v sanitarne proste, nenadoma zrušil strop - 15 kvadratnih metrov je zgrmelo na tla. Hvala Bogu, v tistem trenutku tam ni bilo nikogar. Gasilci in policija so se začudili, da ni nihče poškodovan. Gre to pripisati preprostemu lesenemu križu, ki ga nosi naškof Uran na prsih in prihaja iz Svete dežele – z Gore blagrov ter je narejen iz 2.400 let starega lesa, ki »slišal« Gospodove blagre?

Zbor Slovenski cvet
Zbor Slovenski cvet © Arhiv slovenske misije v Essnu

Rojaki iz Wettra, Essna, Oberhausna, Krefelda, Hildena, Solingena in drugih krajev so praznovanje brez težav nadaljevali vse tja v nočne ure.

Župnik Rajk in veleposlanica Murko
Župnik Rajk in veleposlanica Murko © Arhiv slovenske misije v Essnu

Nadškof Uran se je na binkoštni ponedeljek udeležil tradicionalnega romanja rojakov iz sosednje Belgije, ki je bilo v cerkvi Kraljice miru v Heppeneertu pri Maaseiku. Somaševala sta dr. Zvone Štrubelj, župnik v Beneluksu in župnik iz Essna Alojzij Rajk. Lepo je sodeloval zbor Slomšek. Po koncu maše so bile zelo lepo zapete tudi litanije Matere božje. Okrog 70 rojakov iz Belgije in Nizozemske je nadškof Uran utrdil v prepričanju, da se čudeži dogajajo in je Bog z nami. Popoldne je bilo v dvorani Slovenske misije v Eisdnu praznovanje materinske dne, ki sta ga pripravila Društvo in pevski zbor Slomšek ter Slovenska katoliška misija.

Polna dvorana na binkoštnem praznovanju v Essnu
Polna dvorana na binkoštnem praznovanju v Essnu © Arhiv slovenske misije v Essnu

 

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.