Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Rojaki bodo podarili podobo Marije Pomagaj

| 03.06.2014, 11:44 Matjaž Merljak

1. junija so pod južnim križev stopili v zimski čas. Jesen je bila zelo topla. Temperature so se povzpele vse do 24 stopinj. Dogajanje v slovenski skupnosti v Melbournu so zaznamovale šmarnice, pripravljajo se na romanje podobe Marije Pomagaj na Brezje, sklenila se je saga o veleposlaniku.

Spet kliče nas venčani maj,
k Mariji v nadzemeljski raj,
Cvetlice dobrave,
si venčajo glave,
raduje se polje in gaj.

S tem lepimi besedami - šmarnice - Mariji v čast v mesecu maju se je pričela slovenska pobožnost tudi v naši cerkvici sv. bratov Cirila in Metoda v Melbournu vsak petek, soboto in nedeljah. Prvo nedeljo in zadnjo v maju smo zapeli litanije Matere Božje. Cerkvica je v teh časih še posebno dobro obiskana. Številen obisk 4. maja je sicer pokazal tudi praznovanja materinskega dne, čeprav teden dni pred samim praznikom, ki je bil letos 11. maja. Učenci Slomškove šole so pripravili po maši lep program s pesmijo in plesom, vsi oblečeni v narodne noše. To tako lepo sliko smo gledali že vso mašo, saj so krasili oder s patrom Cirilom Božičem. Tudi spodaj v dvorani je bil enkraten pogled na oder in mladino, kako so se vrteli ob spremljavi na harmoniko mladega očeta, ki je pred leti tudi sam plesal. Tudi očetje so zapeli nekaj domačih, bilo je res veselo. Za konec so podarili šopke cvetja izžrebanim mamicam. Žene društva sv. Eme ob takih in podobnih praznikih vedno postrežejo vse navzoče s hladnim narezkom.

Pater Ciril Božič nas je pri vsaki maši sproti spominjal, da se v letošnjem mesecu maju pripravlja na Brezjah posebno slavje. Torej 24. maja je bila 200. obletnica Marije Pomagaj na Brezjah. Za to priložnost sta se pridružila tudi p. Darko Žnidaršič iz Sydneya in p. Ciril Božič. Vsi, kateri ste bili v tem času na Brezjah, upam, da je bilo lepo in spominsko zabeleženo.

Marija Pomagaj bo romala na Brezje
Marija Pomagaj bo romala na Brezje © Stičišče avstralskih Slovencev

Za slovesnost na nedeljo Slovencev po svetu 6. julij bo na Brezjah velik romarski shod Slovencev z vsega sveta. Maševal bo kardinal dr. Franc Rode CM. Melbourniški umetnik Lojze Jerič je naredil prav za to priložnost nov mozaik Marije Pomagaj, ki je v naši cerkvi na pogled in ga bomo avstralski verni Slovenci podarili Brezjam. Med kardinalovo slovesno mašo bodo ta mozaik izročili bratom frančiškanom in narodnem svetišču Marije pomagaj na Brezjah v znamenje hvaležnosti, da nas Marija Pomagaj, Kraljica Slovencev, spremlja vsa naša leta tudi v naši novi domovini Avstraliji.

11. maja smo praznovali po vsej Avstraliji in tudi po slov. društvih dan mater. Mamice, matere in nonice smo bile deležne družinske sreče. Na popoldanskih zabavah po slovenskih društvih ob prijetni domači glasbi in odličnem kosilu sicer v družbi prijateljev in znancev, so kot vedno stekle tudi besede, o vsakdanjem delu okrog doma, zdravju v družini, šele proti koncu pogovora, morda kakšne počitnice -, sedaj ko smo tako rekoč prosti vsakodnevnega dela! Ne predaleč in tudi ne prepozno, to so današnji odgovori, najraje se poseda okoli doma, dela kar je potrebno. Tako je, leta so naredila svoje! Med drugim smo se spominjali tudi naših mam in starih mater, ki počivajo na slovenski zemlji in pa tudi obiska tukajšnjih pokopališč. Iz leta v leto se vse prepogosto srečujemo na teh zadnjih poteh.

Podobo Marije Pomagaj je naredil Lojze Jerič
Podobo Marije Pomagaj je naredil Lojze Jerič © Stičišče avstralskih Slovencev

Na predvečer »Materinskega dne« v samem glavnem mestu, bolje rečeno na največjem športnem igrišču v Melbournu je že dolgoletna denarna nabirka za pomoč zdravljenja prsnega raka. Za ta tako enkraten shod je bila arena pripravljena. Na samem igrišču so položili na zeleno podlago - travo, obris ženske, v katerega se je kasneje zlila množica 15 tisoč ljudi, toliko kolikor jih letno zboli za prsnim rakom. Nastala je tišina in v zelo kratkem času je bila slika popolna. Vsi so imeli v rokah majhne roza svetilke, jih prižgali, se pozdravili in objeli drug drugega. Bil je popoln uspeh. Vsi so se ali smo se zavedali pomembnosti večera, vsota nabranega denarja pa bo pripomogla pri zdravljenju do 15 tisoč življenj letno.

In še takoj naslednje jutro na sam »materinski dan« je potekal drugi športni dan - dvakratni tek okoli mesta – še vedno podpori prsnega raka. Oba dneva je prisostvovalo več kot 50 tisoč ljudi vseh starosti. Prihajali so posamezno, v parih, tudi v skupinah, ženske, moški, otroci, stari starši, prijatelji. Pogled na to množico je bilo videti valovanje morja - zadovoljstvo prisostvovati podpori boja proti prsnemu raku. V takih in podobnih shodih šele človek občuti, koliko pomeni biti človek do človeka, kako se v teh primerih približati ljudem, ki trpijo na različne načine in sami ne vemo morda bomo tudi mi med temi trpečimi, kako in s čim bi naj jim pomagali.

Zdaj pa še zadeva glede odpoklica veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica.

Ministrstvo za zunanje zadeve je začelo postopek odpoklica veleposlanika v Avstraliji Milana Balažica, ker je bil med gosti ob odprtju častnega konzulata v Melbournu tudi obsojeni pedofil Nicolas Oman. Minister Karel Erjavec je na četrtkovi seji vlade, ki opravlja tekoče posle, predlagal odpoklic diplomata, češ da ni objektivnih razlogov za njegovo nadaljnje opravljanje zaupnih nalog. S tem se po njegovih besedah strinja tudi predsednik republike Borut Pahor. Kot je še pojasnil Erjavec, Balažic ni poročal o vseh stikih z Omanom, ki jih je razkrila druga inšpekcija.

Vsem, ki ste podpirali zahtevo za njegov odpoklic, se skupina zaskrbljenih Slovencev, ki smo v imenu vseh pisali na različne ustanove, iskreno zahvaljujemo za podporo. Skupnost je nastopila z združenimi močmi in pokazala, koliko nam pomenijo moralno etične vrednote, kot resnica in pravičnost.

Žal nam je, da smo bili v sporu z veleposlanikom, saj nam je veleposlaništvo v Canberri zmeraj predstavljalo enega najpomembnejših simbolov naše slovenske identitete. Upamo in želimo, da bomo z veleposlaništvom v Canberri uspeli premostiti val nezaupanja in z novim vodjem diplomatskega predstavništva ponovno zgraditi vzajemno spoštovanje.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.