Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

500 let Slovenske frančiškanske province Sv. Križa

Slovenija | 14.06.2014, 23:10 Tone Gorjup

Frančiškanska provinca Sv. Križa, ki danes pokriva področje Slovenije in je tudi poimenovana po njej, praznuje letos 500-letnico. Ob praznovanju jubileja, ki bo dosegel svoj vrh septembra, na praznik Povišanja sv. Križa, so frančiškani v Sloveniji pripravili vrsto dogodkov, s katerimi želijo utrditi zvestobo svoji poklicanosti.

Provinca Sv. Križa, ki je dodatek „Slovenska“ dobila pred približno 100 leti, je zaživela v začetku 16. stoletja. Provincial slovenskih frančiškanov p. Stane Zore je povedal, da njene korenine segajo v leto 1514. Takrat je namreč prišlo do ustanovitve redovne pokrajine, ki danes nosi ime Slovenska frančiškanska provinca Sv. Križa. Takrat se je razdelila nekdanja „vikarija“ Bosne na provinco, ki je bila pod Turki in na provinco, ki je bila turške okupacije prosta. Od takrat naprej se je sicer večkrat spremenilo uradno ime province, njen teritorialni obseg in tudi sedež provincialata. Vse čas pa je ostal isti zavetnik province – Sveti Križ. Poleg zavetnika najjasneje dokazujejo kontinuiteto redovne pokrajine vsebina dekretov ob novi razmejitvi provinc, nekrolog province in tudi gradivo, ki ga hrani provincialni arhiv v Ljubljani.Ob delitvah redovne pokrajine je bila za pravno naslednico izrecno določena vikarija, ki ji danes pravimo Slovenska. Zato hrani tudi najstarejše dokumente nekdanje skupne province. Tudi spomin na pokojne brate, ki so vpisani v „nekrolog“, sega pet stoletij nazaj in zajema tudi tiste samostane, ki že dolgo niso del sedanje province.

Pol tisočletna zgodovina province je bila dokaj pestra. Vrstile so se različne preizkušnje, preganjanja in poboji, ki so jih bili deležni bratje skozi različna obdobja. Vedno znova pa so bratje znali ostati povezani z Bogom in ljudmi ter prinašati veselo oznanilo Kristusovega odrešenja, sadov njegove zmage na križu. Ali kakor je povedal p. Stane Zore: „Kot svetal trenutek bi omenil dejstvo, ki zaznamuje vseh teh petsto let. To je trenutek, ki traja skozi vse te čase, zdaj mirne, zdaj viharne. Bog je vedno pošiljal brate, ki so bili sposobni prepoznati znamenja časa in na primeren način odgovoriti nanje. Po drugi strani pa je vedno pošiljal tudi svete brate."

Po besedah p. provinciala vsako praznovanje pomeni preverjanje, tudi potrjevanje identitete posameznika ali pa ustanove, ki praznuje. Bratje morajo in tudi hočejo ob jubileju prisluhniti ljudem, da bi slišali, kakšna je v njihovih očeh identiteta bratov, kdo so zanje. Na drugi strani jih ta praznik spodbuja, da sami pri sebi preverijo, če je njihova prvotna odločitev za Boga in tudi za človeka po zgledu sv. Frančiška še enako živa, še enako trdna.

P. Stane Zore je še povedal, kako bodo zaznamovali jubilej, ki so ga začeli s potujočo razstavo o frančiškanskih samostanih na Slovenskem in romanji v Frančiškove kraje, ki se vrstijo od prvomajskih praznikov dalje. Na znanstvenem področju bi radi osvetlili ta čas s simpozijem, ki bo 11. septembra na Trsatu, kjer je bil nekaj časa provincialat province, potem pa še 12. in 13. septembra v Ljubljani. Sem sodi še monografija o zgodovini province prevod dela Življenje sv. Frančiška, ki ga je napisal Tomaž Čelanski. Na umetniškem področju načrtujejo izvedbo Sattnerjevega oratorija Vnebovzetje Blažene Device Marije in koncert, na katerem bodo izvedli dela frančiškanskih skladateljev. Na liturgičnem področju pa bo osrednji dogodek slovesna sveta maša 14. septembra, na praznik Povišanja Sv. Križa v cerkvi sv. Frančiška v Šiški.

Več na: www.franciskani.si/500-let/

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...