Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Sedež Evropske komisije v Bruslju (foto: Helena Škrlec)
Sedež Evropske komisije v Bruslju

Veliko ugibanj o potencialnem evropskem komisarju iz Slovenije

Slovenija | 05.06.2014, 11:54

V SDS so prepričani, da je pravi kandidat za evropskega komisarja iz Slovenije Milan Zver. Po včerajšnjem izvršilnem odboru stranke so sporočili, da zato, ker je na volitvah v Evropski parlament prejel največ glasov volivcev. Naj člana nove Evropske komisije iz naše države namesto vlade predlaga zmagovalna lista na omenjenih volitvah, so še pred 25. majem kot možnost omenjali v N.Si in SLS, a ni naletela na odobravanje. Predsednica N.Si Ljudmila Novak kot primernega kandidata za evropskega komisarja vidi tudi Lojzeta Peterleta.

Nove člane Evropske komisije predlagajo države povezave, potrdi jih Evropski parlament. Roki za zdaj še niso znani, je pa veliko ugibanj, koga bi lahko predlagala Slovenija. Ob zdajšnjem evropskem komisarju Janezu Potočniku je slišati tudi možnost, da bi ta položaj zasedel predsednik nove stranke Verjamem Igor Šoltes.

V SDS menijo, da vse pogoje za imenovanje na mesto evropskega komisarja izpolnjuje Zver. Predlog utemeljujejo tako s svojo zmago na volitvah v Evropski parlament kot s številom preferenčnih glasov, ki jih je prejel nosilec njihove liste. V SDS so prepričani, da bi neupoštevanje tega predloga pomenilo izigravanje načel demokracije in bi povečalo demokratični deficit.

V največji opozicijski stranki ocenjujejo, da trenutna vlada v času razpustitve državnega zbora nima legitimnega mandata za oblikovanje predloga za člana Evropske komisije. Podobno menijo tudi v N.Si. "Nikakor se mi ne zdi politično higienično, da bi stranka, ki je pripomogla k razpadu vlade, zdaj predlagala svojega kandidata za najvišje mesto v evropski politiki," je prepričana predsednica stranke Ljudmila Novak. Po njenih besedah so se v N.Si že pred časom zavzemali za to, da bi imela zmagovalna lista oziroma opcija možnost predlagati evropskega komisarja iz naše države. Spomnimo. V vladi takrat niso videli razloga za spremembe, proti je tudi predsednik republike Borut Pahor.

Da lahko prav ta lahko skladno z lizbonsko pogodbo posreduje predlog na podlagi volje volivcev in ustreznega postopka usklajevanja, poudarjajo v SDS. "Če mu tako zelo zaupajo in če menijo, da bo predlagal kandidata v njihovem duhu, že vedo, kaj delajo," pravi Novakova.

Ob tem opozarja, da je del zmagovite politične opcije tudi N.Si. "Naš že trikrat izvoljeni evropski poslanec Lojze Peterle je zagotovo primeren kandidat tudi za evropskega komisarja iz Slovenije. Volivci so mu v najvišji možni meri dali svojo podporo, tudi s preferenčnimi glasovi, trikrat na evropskih volitvah. Kot vemo, je tudi doma opravljal vse najvišje politične funkcije, ima bogate evropske izkušnje."

Vlada bo s predlogom počakala do parlamentarnih volitev. Kot je pojasnil zunanji minister Karl Erjavec, so predsedniki koalicijskih strank to dorekli na zadnjem kolegiju pri premierki Alenki Bratušek. Po julijskih volitvah v državni zbor bodo namreč znana nova politična razmerja, to bo podlaga za odločitev.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.