Petra StoparPetra Stopar
Sirija (foto: nn)
Sirija

V Siriji sredi državljanske vojne volijo predsednika

Svet | 03.06.2014, 11:41 Andrej Šinko

V delih Sirije pod nadzorom režima potekajo sporne predsedniške volitve, ki sta jih sirska opozicija in Zahod označila za farso. Čeprav imajo volilno pravico vsi Sirci, starejši od 17 let, naj bi bilo glasovanje omogočeno približno 60 odstotkom od skupno 22 milijonov volivcev. Zmaga je zagotovljena dosedanjemu predsedniku Bašarju al Asadu, saj ima zgolj dva slamnata izzivalca, opozicija pa volitve bojkotira.

Volitve potekajo sredi državljanske vojne, ki je v minulih treh letih terjala več kot 160 tisoč življenj, Asad pa bo glede na trenutne razmere tako kaže neizogibno dobil še en sedemletni mandat. Politični analitik dr. Primož Šterbenc pojasnjuje, da je izvedba volitev v času državljanske vojne problematična „in takšne volitve v tem smislu ne morejo imeti kakšne posebne legitimnosti. Po drugi strani pa se režim zaveda, da ima na svoji strani vedno večji del sirskega prebivalstva in hoče prav s temi volitvami pokazati, da je pridobil na legitimnosti oziroma da je ni preveč izgubil.

Režim v Damasku je izgnancem prepovedal sodelovanje na volitvah, poleg tega so vsi predsedniški kandidati potrebovali podporo 35 poslancev parlamenta, ki je pod Asadovim nadzorom. Zato kandidirata zgolj dva protikandidata, nekdanji neodvisni komunistični poslanec al Hadžar in poslovnež iz vrst s strani režima tolerirane opozicije al Nuri. Njuna vloga je zgolj podati videz kredibilnosti volitvam. Šterbenc pojasnjuje, da se podpora režimu povečuje, saj se prebivalstvo želi oddaljiti od radikalnih skupin, ki so pokazale svoj fanatizem. „Pri tem so tudi deli sunitskega srednjega razreda, predvsem v mestih, prešli na stran režima. Pa tudi tisti manjšinci, ki so kolebali, govorim o Nizaritih in Druzih. Režim je uspel tudi pokazati prebivalstvu, da še vedno vodi državo. Če pogledamo konkretno, režim še vedno plačuje uradnike, ki delajo na ozemljih upornikov, režim še vedno popravlja infrastrukturo na ozemljih upornikov.

Vojna se v zadnjem času sicer nagiba v korist režimske vojske, saj med seboj sprti uporniki beležijo izgube. Šterbenc pravi, da je Asad zaradi tega vse bolj samozavesten. Prav tako pa ima režim, po besedah sogovornika, podporo Hezbolaha, šiitov, Irana in Rusije. Na drugi strani pa ZDA še vedno pomagajo upornikom.

 

Svet
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.