Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Katoličani in pravoslavni skupaj na sinodi leta 2025

Svet | 02.06.2014, 12:14 Marjana Debevec

Carigrajski ekumenski patriarh Bartolomej I. je ob vrnitvi iz Jeruzalema, kjer se je pri Božjem grobu srečal s papežem Frančiškom, razkril pomemben dogovor za edinost med katoličani in pravoslavnimi. Leta 2025 bodo v Niceji, kjer je bil prvi pravi ekumenski koncil nerazdeljene Cerkve, pripravili skupno srečanje. Bartolomej je za Asia news povedal, da sta se s papežem Frančiškom dogovorila, da bosta naslednikom kot dediščino zapustila srečanje v Niceji. Po 17 stoletjih naj bi tako katoličani in pravoslavni skupaj obhajali prvo zares ekumensko sinodo.

Nicejski koncil je leta 325 zbral več kot 300 škofov z Vzhoda in Zahoda in ga imajo za prvi pravi ekumenski koncil. Tam so določili obrazec veroizpovedi, podobnega kot ga molimo danes v bogoslužju, ki pravi, da je Jezus 'enega bistva z Očetom' v nasprotju z arijansko ideologijo. Spomnimo, da sta se Frančišek in Bartolomej srečala v spomin na 50. obletnico objema Pavla VI. in Atenagore. Srečanje leta 1964 je prekinilo stoletja trajajoč molk med krščanskim Vzhodom in Zahodom z vsemi družbenopolitičnimi posledicami, ki so nastale, in za katerimi Evropa še zdaj trpi. Srečanje pri Božjem grobu je poživilo dialog med katoličani in pravoslavnimi, krščanskima pogledoma, ki imata kljub svojim razlikam skupen pogled na zakramente in apostolsko izročilo. 'Dialog za edinost med katoličani in pravoslavnimi', je za AsiaNews povedal Bartolomej', se bo znova začel iz Jeruzalema'. V tem mestu bo namreč jeseni srečanje skupne katoliško-pravoslavne komisije, ki ga bo gostil grkopravoslavni patriarh Teofil III. To je dolgo potovanje, na katerem moramo biti vsi zavzeti brez hinavščine. Jeruzalem,' nadaljuje Bartolomej, 'je kraj, dežela dialoga med Bogom in človekom, kraj, na katerem se je učlovečil Božji Logos. Najina prednika Pavel VI. in Atenagora sta izbrala ta kraj, da bi prekinila molk, ki je med sestrinskima cerkvama trajal stoletja. Z mojim bratom Frančiškom sva stopala po Sveti deželi, ne s strahovi Luka in Kleopa na njuni poti v Emavs (prim. Lk 24, 13–35), ampak navdihnjena z živim upanjem, ki se ga učiva od našega Gospoda', je o svojem srečanju s papežem Frančiškom še povedal patriarh Bartolomej.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.