Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Pozivi k izpustitvi Sudanke, ki se noče odpovedati svoji krščanski veri

Cerkev po svetu | 29.05.2014, 13:39 Marta Jerebič

Mednarodna skupnost nadaljuje prizadevanja za izpustitev 27-letne Sudanke, ki je obsojena na smrt, ker se noče odpovedati krščanski veri. Ameriško, britansko, kanadsko in nizozemsko veleposlaništvo v Kartumu Sudan poziva k spoštovanju verske svobode in pravice vsakogar, da zamenja vero, kar je uzakonjeno v mednarodnem pravu in tudi začasni sudanski ustavi iz leta 2005. Državo je k spoštovanju verske svobode pozval tudi vatikanski predstavnik pri Združenih narodih.

Spomnimo: 27 letna Meriam Ibrahim je bila februarja aretirana in nato obsojena na smrt z obešenjem, ker naj bi zanikala muslimansko vero. Sodnik ji je dal tri dni časa, da se odloči glede vere, pol ure naj bi jo prepričeval tudi nek imam, a Meriam je sodniku odločno dejala, da je kristjanka in da ni nikoli zagrešila odpada od vere.

Kot je znano, se je Meriam rodila muslimanskemu očetu iz Sudana in pravoslavni materi iz Etiopije. Ker jo je oče zapustil, ko je imela 6 let, je bila vzgojena v krščanski veri. A po šeriatskem pravu, ki priznava le prenos vere po očetovi liniji, Meriam ostaja muslimanka. Poleg tega šeriatsko pravo ne priznava poroke med muslimanko in kristjanom. Njena zakonska zveza s kristjanom Danielom Wanijem je tako v Sudanu neveljavna, sodišče pa jo je zaradi prešuštva obsodilo tudi na 100 udarcev z bičem. Zaradi neveljavnosti zakonske zveze njun še ne 2-letni sin ni bil prepuščen v skrbništvo očetu, ampak mora biti skupaj z materjo v zaporu. Meriam je v torek v zaporu rodila tudi hčerko Mayo. Kljub nosečnosti je bila v zaporu priklenjena na verige.

Kot poročajo mediji, je očetu družino že uspelo obiskati v zaporu, pri tem Wani ni želel komentirati dejstva, da je Meriam oblastem prijavil njen brat, dodal pa je, da mu je žena zatrdila, da se ne namerava odpovedati svoji veri. Smrtna kazen naj bi bila zaradi dojenčice in možnosti dojenja preložena za dve leti, odvetniki pa upajo na ponovitev procesa, saj je lokalni sodnik izvajal le šarijo, ni pa upošteval nacionalnih zakonov. Datum prizivnega procesa naj bi bil objavljen junija.

Primer Fazie Abdalla

Medtem iz Sudana prihaja nova podobna zgodba. 2. aprila je bila 37-letna kristjanka Fazia Abdalla aretirana na matičnem uradu, ko si je poskušala urediti osebno izkaznico. Ko jo je uradnik vprašal, kateri veri pripada, je dejala, da krščanski. Njeno ime pa je muslimansko – starši so se spreobrnili v krščanstvo pred njenim rojstvom. A to je uradnikom zadostovalo, da so jo zaprli z obtožbo odpadništva od vere. Tudi njena zakonska zveza s kristjanom je bila razveljavljena.

Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...