Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar

Izraelski veleposlanik pri Svetem sedežu o obisku papeža v Sveto deželo

Cerkev po svetu | 15.05.2014, 08:41 Marjana Debevec

Pred skorajšnjim obiskom papeža Frančiška v Sveto deželo je izraelski veleposlanik pri Svetem sedežu pojasnil, da zaznamuje obisk pomemben zgodovinski trenutek duhovno in politično. »To bo še en mejnik zgodovinskega pomena ne le v odnosih med Izraelom in Svetim sedežem, ampak tudi med katoliško Cerkvijo in judovskim ljudstvom,« je v nagovoru diplomatom in novinarjem 13. maja dejal Zion Evrony.

»Vsi Izraelci ne glede na versko pripadnost se veselijo, da bodo pozdravili papeža Frančiška in njegovo delegacijo z odprtim srcem in kar najtopleje. Bo zelo časten gost. Sprejeli ga bodo kot pravega prijatelja judovskega naroda,« je povedal veleposlanik. Spomnil je, da bo obisk papeža Frančiška v Izraelu četrti obisk rimskega papeža v tej deželi; prvi je bil 11-urni obisk Pavla VI. leta 1964, ko se ni zgodilo nič pomembnega na političnem področju. Spomnil je na obisk Janeza Pavla II. leta 2000, ki je bil 'pionirski', saj je prvič vseboval 'veliko uradnih prvin', med njimi obisk pri predsedniku, premierju in velikem rabinu, ter izrazil, da bo pomemben tudi obisk papeža Frančiška, saj bo njegovo prvo uradno potovanje zunaj Italije, saj je njegov obisk v Rio de Janeiru za svetovni dan mladih uredil njegov predhodnik, papež Benedikt XVI..

Zatem je opozoril na to, kako »so kristjani v Izraelu enakovredni državljani z vsemi pravicami in so zastopani v izraelskem parlamentu in vseh poklicih«, ter opozoril, da je to edina država na Bližnjem vzhodu, kjer raste število krščanskega prebivalstva. »Krščanska skupnost je narasla od 34.000 v letu 1948 na 157.000 danes,« je pripomnil ter izjavil, da je to »v močnem nasprotju s položajem krščanskih skupnosti po mnogih krajih na Bližnjem vzhodu, kjer so pod stalnimi napadi, preganjani in nezavarovani«.

Ko je dr. Evrony pripomnil, da bo papež med svojim potovanje stopal po poti, kjer po izročilu kristjani verujemo, da je stopal Jezus z Marijo, in kjer so po judovskem izročilu živeli kralji in preroki, je dejal, da da bo obisk zanesljivo »pripomogel k procesu sprave, priznanja in dialoga med katoliško Cerkvijo in judovskim ljudstvom«.

Ko je veleposlanik spomnil, da je letos 20. obletnica vzpostavitve izraelskega veleposlaništva pri Svetem sedežu in tudi težko pričakovani obisk papeža Frančiška, je dejal, da utegne leta 2014 priti tudi do dopolnitve ekonomskega finančnega sporazuma, ki obravnava pravico do lastnine verskih krajev in obdavčitev. Kar zadeva prihodnost, je izraelski veleposlanik dejal, da so poleg zadnjih popravkov finančnega sporazuma še drugi izzivi, ki vsebujejo potrebo »po nadaljnji nadgradnji« in širjenju političnega dialoga glede »usode manjšin na Bližnjem vzhodu, porasta islama in Sirije«. Nadalje je dejal, da je naslednji izziv, da »dosežejo močnejše sodelovanje v boju proti antisemitizmu«, tako da ustvarijo »resen, splošni program izobraževanja«, ki bi ga podpirali katoliška in judovska skupnost, pa tudi veleposlaništva Izraela in Svetega sedeža po vsem svetu.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.