Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Nagrajenci nagradnega natečaja USZS za l. 2013 (foto: USZS)
Nagrajenci nagradnega natečaja USZS za l. 2013

USZS nagradil raziskovalna dela

| 28.05.2014, 12:18 Matjaž Merljak

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu USZS je že 12. podelil priznanja za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in v izseljenstvu. Slovesnost je bila v torek, 27. maja 2014, v Ljubljani. Šest nagrad, ki jih je najbolje ocenila strokovna komisija, je podelil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki opravlja tekoče posle, Gorazd Žmavc.

V dvanajstih letih so na natečaj prispele 204 naloge, podelili so 71 nagrad. Na tokratni natečaj - razpisan je bil meseca oktobra - je prispelo petnajst del, devet za zamejsko področje in šest za izseljensko. Podelili so šest nagrad. „Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti dodiplomskih in podiplomskih študentov na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja,“ je razložil dr. Zvone Žigon, predsednik komisije za natečaj. „Prijavili so se lahko kandidati iz Slovenije in tujine, ki so od 1. novembra 2012 do 31. oktobra 2013 svoje delo uspešno zagovarjali.“ USZS je zagotovil tudi denarne nagrade v skupni vrednosti 3600 evrov.

Minister Žmavc
Minister Žmavc © Matjaž Merljak
Minister Žmavc je naglasil, da širša slovenska javnost o problematiki zamejstva in izseljenstva ne ve veliko, zato je število prispelih nalog na natečaj spodbudno. Število nalog sicer iz leta v leto niha, a zanimanje za to področje se med raziskovalci ohranja. „Matična domovina in njeni prebivalci bi morali poznati dele lastnega naroda zunaj državnih meja, se zanje zanimati in jih tudi razumeti. To je lahko odločilnega pomena ne le za samozavest in s tem obstoj naših narodnih skupnosti v izseljenstvu in zamejstvu, pač pa tudi za splošno raven narodnega samozavedanja in duha znotraj Slovenije. Temeljna podlaga za redne, žive in plodovite čezmejne kulturne, izobraževalne in celo gospodarske stike med rojaki je namreč prav medsebojno poznavanje, zaupanje in zavest o pripadnosti istim kulturnim koreninam. K takemu spoznanju lahko bistveno pripomorejo tudi študijske raziskovalne naloge in avtorji, ki jih ustvarjajo. “

Redni profesor dr. Matjaž Klemenčič je bil predsednik strokovne komisije, ki je ocenjevala prispela dela. V njej so bili poleg njega še dr. Maja Mezgec, izr. prof. dr. Marina Lukšič Hacin in dr. Daniel Grafenauer. Razdelili so se v podkomisiji za izseljenstvo in zamejstvo. Pri tem so sledili kriterijem, ki jih je določil urad.

Strokovna komisija natečaja
Strokovna komisija natečaja © Matjaž Merljak

Na področju zamejstva so 1. nagrado podelili Zaira Vidau iz Doline pri Trstu za doktorsko delo o Upravljanju etno-jezikovne različnosti. Primer dežele Furlanije Julijske krajine. 2. nagrado je prejel Gaetano Dato z Opčin pri Trstu za doktorat v italijanskem jeziku, ki se v prevodu glasi Uporaba spomina – primer Trsta, kulturna in ideološka meja v srcu Evrope, 1945 - 1965. 3. nagrado sta prejela Ines Beguš iz Ajdovščine za doktorat Avtonomija in ekonomija Nadiških dolin v Beneški republiki in Gleb Verč iz Trsta za diplomsko delo v italijanščini, ki se v prevodu glasi Otroška poezija v Italiji in v Sloveniji: zvrsti, zgodovina in problemi prevajanja. Podkomisija za izseljenstvo je ocenila, da bo podelila le prvo in drugo nagrado. Ostale naloge so bile na relativno nizki ravni. 1. nagrado je prejela Maruša Verbič Koprivšek za doktorat Razvoj slovenske skupnosti v Denverju, Kolorado, 2. nagrada pa je prejela Lidija Podlesnik Tomášiková za magisterij Življenje in delo Jožeta Osane (1919-1996).

Udeleženci podelitve
Udeleženci podelitve © Matjaž Merljak

Prispevek boste slišali v oddaji Slovencem po svetu in domovini v nedeljo, 1. junija 2014. Pogovoru z nagrajenkama s področja izseljenstva pa boste lahko prisluhnili v naslednji oddaji, v nedeljo, 8. junija 2014.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.