Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Romanje v Lujan 2014 (foto: Svobodna Slovenija)
Romanje v Lujan 2014

Argentina: Romanje v Lujan

| 25.05.2014, 09:24 Matjaž Merljak

Siv dan je bil; deževalo je. Kljub temu smo se Slovenci v nedeljo, 11. maja 2014, podali na romanje v Luján. Vsak od nas je prišel s svojimi križi in težavami, pa tudi z zahvalo za prejete milosti v preteklem letu.

Napolnili smo baziliko lujanske Matere Božje in ob desetih se je začela sveta maša, ki jo je daroval delegat slovenskih dušnih pastirjev msgr. dr. Jure Rode. Mogočno ljudsko petje je donelo pod oboki svetišča. Petje je vodila priložnostna pevska skupina, za katero je poskrbel Andrej Selan; na orgle nas je spremljala prof. Andrejka Selan Vombergar.

Posamezne dele maše je napovedoval inž. Tone Podržaj. Berili sta brala Jože Jan in Francka Klanjšek Korošec. Pridigo je mašnik navezal na nedeljski evangelij: Jezus je dobri pastir, ki pozna svoje ovce ter jih kliče po imenu. S tem je Jezus pokazal svojo skrb za vse ljudi. Dr. Rode je tudi povedal, da se bomo oktobra posvetili Marijinemu brezmadežnemu Srcu. Kot pripravo bomo opravili pobožnost petih prvih sobot in poglobili pobožnost do naše Matere Marije. Sadovi posvetitve so: kdor ljubi Boga, se bo držal Njegove besede. Naše krščansko življenje se bo poglobilo in naša srca se bodo oblikovala po Njunih srcih.

Dr. Jure Rode in somašnika v Lujanu
Dr. Jure Rode in somašnika v Lujanu © Svobodna Slovenija

Med mašo je bila priložnost za zakrament sprave; spovedoval je g. Franci Cukjati. Pri obhajilu je veliko rojakov prejelo Jezusa v svoje srce.

Po maši smo se nekaj časa zadržali pred baziliko in se srečali s prijatelji in znanci za kratek pogovor, nato smo se razšli za opoldansko kosilo.

Narodne noše v Lujanu
Narodne noše v Lujanu © Svobodna Slovenija

Procesija je potekala po cerkvi
Procesija je potekala po cerkvi © Svobodna Slovenija
Popoldne smo se zopet zbrali v baziliki, kjer je potekala vsa pobožnost, ker je še vedno deževalo. Pred oltarjem je bila slika brezjanske Marije Pomagaj, obdana z otroki in dekleti v slikoviti narodni noši. Rožni venec je molil Franci Korošec. V procesijo, ki je šla po baziliki, so se uvrstili križ, zastave (argentinska, slovenska in papeška) šolski otroci z učiteljicami in bandero svetogorske Marije.

Kip lujanske Marije so nosili elegantno oblečeni fantje. Sledili so jim otroci in dekleta v narodnih nošah ter podoba Marije Pomagaj, ki so jo nosili fantje, prav tako oblečeni v narodne noše. Številni ministranti so spremljali duhovnike.

Po procesiji smo poslušali nagovor g. Igorja Groharja. Umirajoči Jezus je gledal učenca, ki ga je ljubil in rekel svoji Materi: »Žena, glej tvoj sin.« S temi besedami je Marija postala naša Mati. Častimo jo s skupno molitvijo; družina, ki moli skupaj, ostane združena. Duhovnik je priporočal, naj starši posredujejo otrokom pobožnost do Marije; v vseh težavah naj se zatekajo k Njej.

Pevski zbor je skupaj z duhovniki pel litanije Matere Božje. Iskreno smo odgovarjali: »Prosi za nas!« in spremljali prošnje z odpevi. Dr. Rode je molil posvetitev Srcu Marijinemu. Po blagoslovu z Najsvetejšim smo zapeli še v čast naši Kraljici »Marija skoz´ življenje« in ji obljubili, da se bomo prihodnje leto zopet vrnili.

Nagovor Igorja Groharja
Nagovor Igorja Groharja © Svobodna Slovenija

Čeprav je bil siv in deževen dan, je bil za nas vse blagoslovljen in milosten.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.