Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Tombola za slovenske misijonarje (foto: Svobodna Slovenija)
Tombola za slovenske misijonarje

Tombola za slovenske misijonarje

| 23.05.2014, 11:29 Matjaž Merljak

60 let je minilo, ko so se prvič rojaki zbrali na dvorišču gostilne na ulici Alvarado v Ramos Mejíi na prvi tomboli za slovenske misijonarje, za katere je z velikim navdušenjem delal in skrbel p. Lado Lenček, tudi odgovorni urednik revije Katoliških misijonov.

Kmalu se je ta prireditev preselila na vrt Atenea Don Bosco in, ko je zrasel zavod patrov lazaristov v Lanusu, je dolga leta ta, že tradicionalna tombola potekala na dvoriščih te šole. Lani so sklenili, da bo tombola vsako leto v drugem slovenskem domu velikega Buenos Airesa. Tako je letos organizacijo z velikim veseljem in zanosom sprejel odbor Slomškovega doma.

Kot je že dolga leta tradicija, je bila ta tombola na belo nedeljo, 27.aprila. Sveto mašo je daroval vizitator lazaristov g. Pavle Novak, ki se je trenutno nahajal med nami. Ker je to bila tudi komunitarna in šolska maša, je navdušeno prepeval šolski pevski zbor pod vodstvom g. Marcela Brule ob spremljavi raznih inštrumentov, na katere so igrali tudi otroci pod vodstvom ge. Marte Selan Brula. Po sveti maši je nastopila pevska skupina »Taščica«, ki je bila na obisku v Argentini, in nas razveselila s starimi narodnimi pesmi, predvsem iz slovenske Štajerske in Prekmurja.

Tombola je po tradiciji potekala na belo nedeljo
Tombola je po tradiciji potekala na belo nedeljo © Svobodna Slovenija

Kmalu po dobrem in okusnem kosilu so začeli prihajati rojaki z vseh koncev velikega Burnos Airesa, da preživijo lepo popoldne v družbi prijateljev in ob zabavni tomboli, saj je bil ves dobiček kot vedno namenjen vsem slovenskim misijonarjem po svetu. Na dvorišču je bil glavni oder, kjer so bili razstavljeni vsi dobitki, preko 250 kvatern, prav toliko činkvinov in več kot 50 tombol. Marko Selan in Branko Marinič sta bila sproščena in zabavna voditelja klicanja številk, vse v obeh jezikih, slovensko-špansko, da so vsi obiskovalci lahko dobro razumeli, kaj se dogaja in katera številka je bila klicana. V komisiji so bili zastopniki vseh domov, da so lahko hitro in skrbno opravili svoje delo.

Glavni dobitek - televizor LED je odšel v Slovensko vas v družino neumornega sodelavca Petra Rota, drugi dobitek - moderen hladilnik za pijačo pa je zadela ga. Gabrijela Vasle Mehle. Tako se je nadaljevalo veselje ob vsaki novi klicani številki toliko časa, da so razdelili vse res lepe dobitke.

Velika udeležba na tomboli za slovenske misijonarje
Velika udeležba na tomboli za slovenske misijonarje © Svobodna Slovenija

Med kratkim odmorom nas je zopet presenetil mladi kitarist Tomaž Lenarčič s svojim dovršenim izvajanjem. Tudi za otroke je bilo poskrbljeno, mladci in mladenke so imeli na skrbi nekaj iger in tudi tam je bil ves dobiček za misijonarje. Med in po klicanju številk so se rojaki lahko tudi telesno okrepčali z raznimi dobrotami, ki so bile zares dobre, saj je kmalu zmanjkalo krofov, štrudlja in domačih tort. To le potrjuje, da naše gospe znajo res dobro postreči. Je pa ostalo dovolj domačega golaža in drugih dobrot na žaru, da so lahko prijatelji še dolgo ostali ob pogrnjenih mizah, preden so se veseli vrnili na svoje domove z zavestjo, da so tudi s to igro lahko pripomogli k požrtvovalnemu delu slovenskih misijonarjev po svetu.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.