Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Iz vabila Slovenskeg centra Skopje (foto: Slovenski center Skopje)
Iz vabila Slovenskeg centra Skopje

Slovenci v Skopju počastili dan Evrope

| 21.05.2014, 12:46 Matjaž Merljak

Slovenski center, Skopje je v petek, 9. maja 2014, na osrednjem trgu v makedonski prestolnici pripravil predstavitev Slovenije in obeležitev dneva Evrope. Pogovarjali smo se s predsednikom Slovenskega centra, Skopje, Sašom Stojkovskim.

Podobno prireditev je potekala že lani, letošnja je bila v Mk-Eu Info centru, pisarni Sekretariata za evropske zadeve pri Vladi Republike Makedonije, na Trgu Makedonija v Skopju.

S tem dogodkom je Slovenski center, Skopje nadaljeval s svojo turistično kampanjo "Preživite dopust v Sloveniji - obiščite Slovenijo". Z njo so začeli lani. Sašo Stojkovski je dejal, da si Slovenci v Makedoniji želijo, da bi čim več ljudi videlo lepote: „Slovenija nas podpira in mi ji na ta način želimo dati skromen prispevek.“

Predstavljen je bil tudi študij slovenskega jezika in književnosti na Filološki fakulteti Blaže Koneski v Skopju.

Dogodek je bil realiziran ob podpori Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter v sodelovanju z Veleposlaništvom v Skopju, Sekretariatom za evropske zadeve pri Vladi R. Makedonije in Filološko fakulteto Blaže Koneski - Katedro za makedonski jezik in južnoslovanske jezike na Univerzi Sv. Cirila in Metoda v Skopju. Sodelovali so s profesorico slovenskega jezika, Lidijo Arizankovsko.

V mesecu aprilu so mladi rojaki iz Makedonije v organizaciji Slovenskega centra, Skopje, gostovali na 12. festivalu gledaliških sanj. Na festivalu nastopajo vsako leto, letos je otroška gledališka skupina nastopila z Molierovim Don Juanom. Nastop je potekal v sodelovanju z mednarodno šolo Danile Kumar. Tam so imeli drug nastop v okviru tega gostovanja v Sloveniji.

Vabilo Slovenskega centra Skopj
Vabilo Slovenskega centra Skopje © Slovenski center Skopje

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.