Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Rojaki s Švedske poromali v večno mesto

| 15.05.2014, 14:10 Matjaž Merljak

V spomin na 40-letnico romanj k sveti Brigiti Švedski v Vadsteno so rojaki z južne Švedske poromali v Rim. Večkrat so se o tem že pogovarjali, letos pa jim je uspelo uskladiti termine in organizirati romanje.

Župnik za Slovence na Švedskem Zvone Podvinski je za oddajo Slovencem po svetu in domovini povedal, da jih je spremljalo čudovito vreme. Vesel je, da se jih je odzvalo petindvajset, sicer pa je bil to primeren čas, saj se rojaki poleti vrnejo v domovino. To je bilo prvo tako romanje in upa, da ni zadnje.

V sredo so bili v Vatikanu in na Trgu sv. Petra so bili na papeževi avdienci. Papež se je peljal blizu njih in so ga od blizu lahko videli. Kot je povedala vodička Veronika Konda, Slovenka, ki živi v Rimu, so si ogledali glavne rimske znamenitosti, pa tudi Subiacco ... , bivali pa so v Sloveniku.

Rojake s Švedske čez manj kot mesec dni čaka še eno romanje - na binkoštno soboto, 7. junija, bodo 41. poromali v Vadsteno.

Srečanje rojakov v Vadsteni, Švedska
Srečanje rojakov v Vadsteni, Švedska © Matjaž Merljak

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.