Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

NSi predstavila svoje odgovore za prihodnost in uspešno Slovenijo

Slovenija | 29.05.2014, 13:12

Vodstvo stranke NSi je danes predstavilo program, s katerim gredo na predčasne volitve. Po besedah predsednice stranke Ljudmile Novak gre za odgovore za prihodnost, ki da so realni in prinašajo rešitve za Slovenijo. "Ne bomo sadili rožic, ljudem želimo jasno povedati, da nas čaka zlasti zategovanje pasu," pravi vodja poslancev NSi Matej Tonin.

Kot je na novinarski konferenci pojasnila Novakova, je program, ki so ga s pomočjo strokovnjakov pripravljali pol leta, v sredo potrdil svet NSi. "Odgovori za prihodnost", kot je dejala, temeljijo na načelih krščansko demokratske ekonomske politike oziroma na principih socialno tržnega gospodarstva ter na treh vrednotah: pravičnosti, svobodi in varnosti.

V programu so po besedah Novakove zajete tri temeljne reforme, in sicer nizki davki (uvedba socialne kapice, nižja obdavčitev dela in nižji davek na dodano vrednost), enostavni postopki (krajše umeščanje objektov v prostor, hitrejše črpanje evropskih sredstev in poenostavitev postopkov javnega naročanja) ter odprto gospodarstvo (privatizacija oziroma odgovorni lastniki za podjetja v državni lasti, reforma trga dela in povečanje plačilne discipline).

Koordinator pri pripravi programa je bil Tonin, ki je pojasnil, da je vsebina razdeljena na štiri sklope. Prvi je posvečen analizi stanja, saj so želeli ljudem jasno povedati, kje smo in zakaj smo prišli v takšno situacijo. V NSi so namreč po Toninovih besedah prepričani, da bo v tej volilni kampanji "ogromno demagogije, kjer se bodo sadile rožice", manj pa bo tistih, ki bodo pripravljeni volivcem povedat resnico v obraz: da jih ne čakajo rožnati časi, ampak predvsem zategovanje pasu. Kot je dodal Tonin, verjame, da so to neprijetne besede, a so se v stranki zavestno odločili, da v to kampanjo ne nameravajo iti s socialno demagogijo.

Na vprašanje, kje se bo varčevalo, je Tonin odvrnil, da pri porabi države. Ob tem je pojasnil, da bodo natančno preučili socialne pomoči, saj te ne smejo stimulirati ljudi, da ne bodo delali. Zato se bo po njegovem mnenju treba dogovoriti o smiselnosti višine in trajanja teh pomoči.

Drugi sklop programa NSi je filozofski okvir, tretji del pa vsebuje temeljna izhodišča ekonomskega programa. Zadnji sklop je akcijski načrt, v katerem so po Toninovih besedah med drugim nanizali nekaj več kot 25 konkretnih stvari, ki da jih je treba nemudoma urediti.

"Politika izogibanja reformam in dodatnega zadolževanja nas je pripeljala v začaran krog, iz katerega bo zelo težko izstopiti," je še povedal Tonin in izrazil upanje, da na volitvah ne bodo nagrajene tiste stranke, ki bodo obljubljale še več trošenja in zapravljanja ter nasprotovale vsakršnim strukturnim reformam.

Novakova in Tonin sta spregovorila tudi o možnosti sodelovanja s SLS na predčasnih parlamentarnih volitvah. Kot je spomnila Novakova, so pravkar zaključili skupni projekt nastopa na evropskih volitvah, s katerim so zadovoljni. Načelno stališče v NSi je, da gredo v smer nadaljnjega sodelovanja s SLS, kako in v kolikšni meri, pa je še stvar dogovora, je dodala.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.