Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Terapevtska skupnost Srečanje v Sveti Trojici v desetih letih pomagala številnim odvisnikom

Slovenija | 31.05.2014, 11:19

Terapevtska skupnost Srečanje v Sveti Trojici v Slovenskih goricah je v desetih letih delovanja pomagala 115 fantom, ki so se želeli rešiti odvisnosti od drog in zaživeti novo življenje. Jubilej bodo obeležili prihodnji konec tedna z vrsto prireditev, med drugim tudi s snidenjem vseh vključenih v centre Skupnosti Srečanje v Sloveniji.

Zavod Pelikan - Karitas je nov center v Sveti Trojici odprl 26. maja 2004. S pomočjo Nadškofijske karitas Maribor ter donatorjev in prostovoljcev ga je obnovil in pripravil za bivanje. Mnogi med njimi so bili svojci tistih, ki so takrat že bili vključeni v takšne centre v Sloveniji in Italiji. Program sofinancira tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Terapevtske skupnosti, znane tudi kot don Pierinova komuna, so namenjene zdravljenju in rehabilitaciji za uživalce različnih strupenih in škodljivih snovi, kot so droge, tablete in alkohol. Mnogokrat pomagajo tudi različnim bolnikom ter odvisnikovim staršem, otrokom, partnerjem, sorodnikom in prijateljem.

V terapevtsko skupnost se lahko posameznik vključi po končanih pripravah. Kot je povedal strokovni vodja Zvone Horvat Žnidaršič, mora v pripravljalnem obdobju doseči določeno stopnjo notranje motivacije. "Da ve, da mora v svoje življenje prinesti neke spremembe in da se je za te spremembe pripravljen potruditi."

V osrednjem, terapevtskem programu, ki ga neformalno imenujejo šola za življenje, se odvisnik uči ne toliko boriti proti drogi, ampak živeti, sprejemati odgovornost in se veseliti življenja. "Če imaš neko protiutež drogi, boš vedel, zakaj živeti brez droge. Če pa ne veš, zakaj živeti brez droge, se lahko naučiš še toliko tehnik upiranja drogi, pa ti zunaj ne bo uspelo, ker je ponudba prevelika," je pojasnil Horvat Žnidaršič.

V Sloveniji so skupno štirje moški centri; poleg Svete Trojice, kjer je trenutno 25 uporabnikov, so še v Kostanjevici pri Novi Gorici, na Čadrgu nad Tolminom in v Vremskem Britofu pri Divači. Ženska komuna je na Razborju nad Sevnico.

Po zaključku programa terapevtske skupnosti sledi še pomoč pri reintegraciji, kjer nekdanjim odvisnikom pomagajo pri vključevanju v družbo. Gre za utrjevanje navad in izkušenj, ki jih je posameznik pridobil v skupnosti, in za preizkušanje naučenega v domačem okolju.

Najstarejša terapevtska komuna je pri Novi Gorici in deluje že skoraj 20 let. "Dokler Skupnost Srečanje ni odprla svojih vrat, v Sloveniji praktično ni bilo nobene takšne oblike dela z odvisniki," je pojasnil Horvat Žnidaršič.

Slovenija, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.