Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Bodo volitve že julija?

Slovenija | 15.05.2014, 11:28 Andrej Šinko

Poslanke in poslanci se bodo popoldne na izredni seji seznanili z odločitvijo predsednika republike Boruta Pahorja, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja. Tako so predčasne volitve možne že julija. Nekateri poslanci naj bi medtem sicer še iskali kandidata za mandatarja, da bi se izognili predčasnim volitvam.

Predsednik države Borut Pahor je predsednika državnega zbora Janka Vebra o svoji odločitvi obvestil že včeraj. Meni namreč, da je v aktualnih razmerah najprimerneje razpisati predčasne volitve, saj bi nadaljevanje njegovih aktivnosti in prizadevanj pri iskanju morebitnih kandidatov za mandatarja po nepotrebnem podaljševalo nestabilne politične razmere v državi. Pahor je v preteklih dneh opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Sogovorniki so mu sporočili, da ne nameravajo predlagati svojega mandatarja. Vendar pa naj bi nekateri poslanci kljub temu iskali mandatarja in podporo v državnem zboru. Glede podpore morebitnemu tehničnemu mandatarju so najbolj odprti v Pozitivni Sloveniji.

Poslanci bodo imeli po današnji seznanitvi z odločitvijo predsednika države za to, da predlagajo mandatarja na voljo 14 dni. To lahko stori najmanj deset poslancev. Če predloga za novega mandatarja ne bo, pa bi Pahor lahko predčasne volitve razpisal že za drugo nedeljo v juliju. Nekateri sicer volitve v poletju problematizirajo, zato bo o datumu najverjetneje svoje moralo povedati tudi ustavno sodišče. V stranki Solidarnost namreč napovedujejo ustavno presojo razpisa volitev v poletju.

 

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.