Petra StoparPetra Stopar

Vseslovensko romanje gasilcev

Slovenija | 14.05.2014, 11:04

Minulo soboto so se pri Mariji Pomagaj na Brezjah zbrali na tradicionalnem romanju gasilci iz vse Slovenije.

Vabilu na romanje na Brezje so se po poročanju spletne strani www.marija.si odzvala prostovoljna gasilska društva iz vse Slovenije, od Štajerske do Dolenjske. Od gasilskega doma na Brezjah so se v sprevodu podali proti baziliki, kjer je sveto mašo vodil Ciril Kocbek, župnik v Zgornji Kungoti, obenem pa tudi zavzet gasilec.

Prisotne sta v cerkvi pozdravila tudi gvardijan frančiškanskega samostana Brezje, dr. p. Robert Bahčič ter predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Brezje, Metod Gaber.

Slovesni sveti maši v baziliki je prisostvovalo preko 1000 romarjev. Po sveti maši sta dr. p. Robert Bahčič ter Ciril Kocbek pred baziliko blagoslovila gasilska vozila in vse navzoče.

Več o romanju.

Gasilci na Brezjah
Gasilci na Brezjah © www.marija.si

Gasilci na Brezjah
Gasilci na Brezjah © www.marija.si

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.