Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Evropska zastava (foto: ARO)
Evropska zastava

V Sloveniji dan Evrope tokrat v znamenju desetih let članstva v povezavi

Slovenija | 09.05.2014, 15:31

V Sloveniji je dan Evrope letos še posebej prazničen. Nocoj bomo namreč na državni ravni zaznamovali deset let članstva v Evropski uniji. Vanjo smo vstopili 1. maja 2004. Tega trenutka se bomo spomnili z osrednjo proslavo v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju, ki se bo začela ob 20. uri, še prej bo 18h sveta maša za domovino, ki jo bo v cerkvi Matere Božje na Hriberci daroval apostolski nuncij Juliusz Janusz. Obletnico priključitve naše države družini evropskih narodov so že dopoldne počastili v državnem zboru, vrstijo se tudi ostali dogodki.

Na slavnostni seji ob deseti obletnici pridružitve Slovenije povezavi se je sešel parlamentarni odbor za zadeve Evropske unije. Zbranim v veliki dvorani hrama demokracije je spregovoril predsednik države Borut Pahor. Med drugim je spomnil, da je bila odločitev za samostojno državo vedno povezana z evropsko idejo. "Slovenci se nismo osamosvojili, ker smo hoteli biti izolirani, ampak, ker smo hoteli biti povezani z Evropo." Pahor opaža, da danes ni takšnega navdušenja kot pred desetimi leti, meni, da zato, ker visoka pričakovanja ob vstopu niso bila dosežena. A kot je dodal, se moramo vprašati, koliko smo za to odgovorni sami. "Če hočemo, kolikor hočemo in tako kot hočemo videti prihodnji razvoj Evropske unije, se moramo za to tudi dejavno in uspešno usposobiti in potruditi. Bolj kot do zdaj," je pozval.

Za govornico je stopil tudi predsednik državnega zbora Janko Veber, ki meni, da je Sloveniji po evforiji ob vstopu v povezavo zmanjkalo ciljev in strategije. "Verjamem pa, da lahko z dobrim, razdelanim, usklajenim in domišljenim pristopom naše delovanje v Evropski uniji v prihodnosti oblikujemo na način, da bomo zagotovo še naprej prepoznavna in nepogrešljiva članica evropske integracije," je dodal.

Nekaj besed je državljankam in državljanom prav tako namenil predsednik pristojnega parlamentarnega odbora Jožef Horvat. "Iskreno čestitam ob dnevu Evrope. Deseta obletnica vstopa Slovenije v Evropsko unijo pa naj bo za vse nas motivacija za razmislek, kaj lahko dobrega naredimo za Slovenijo in za Evropo. Vsem želim, da bi se počutili varne, spoštovane, upoštevane, slišane v Evropi in Sloveniji, kjer smo doma."

Razmišljanja o do zdaj prehojeni poti Slovenije v Evropski uniji in svoje izkušnje so podelili še nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije v Luxembourgu Verica Trstenjak, direktor podjetja Xlab Gregor Pipan in dekan Fakultete za državne in evropske študije Matej Avbelj. Čeprav so bili na trenutke kritični, so njihovi pogledi v prihodnost optimistični.

Na državni proslavi v Vitanju bo nocoj zbrane nagovorila premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek.

"Smo v času politične in gospodarske krize, zato je nujno, da Boga skupaj prosimo za modrost in razumnost, da najdemo pot k večji blaginji ter medsebojni strpnosti in sodelovanju," pa je za naš radio povedal duhovni pomočnik v Vitanju pater Lojze Cvikl. Zato bo pozno popoldne tam tudi sveta maša za domovino. Apostolskemu nunciju Januszu se bosta ob oltarju pridružila predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan, in celjski škof Stanislav Lipovšek. Temu slovesnemu bogoslužju bo v cerkvi svetega Antona v Breznu sledilo odprtje razstave križev zbirke narodnega muzeja v Ljubljani. "Razstava nam pomaga spoznati ljudsko pobožnost in duhovnost naših prednikov, z drugimi besedami duhovne korenine našega naroda," je še pojasnil pater Cvikl.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.