Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Dobrote slovenskih kmetij (foto: KGZ Ptuj)
Dobrote slovenskih kmetij

25. Dobrote slovenskih kmetij

| 15.05.2014, 11:45

Na Ptuju so dopoldne odprli jubilejno 25. državno razstavo Dobrote slovenskih kmetij. Organizatorji, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Mestna občina Ptuj, ter Javna kmetijska svetovalna služba pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije so poleg same razstave pripravili tudi zanimiv in bogat spremljevalni program, v okviru katerega so danes na Ptujskem gradu odprli tudi razstavo Slovenski kruh iz domovine in zamejstva.

Na ocenjevanja, ki so prva dejavnost v okviru vsakoletne razstave, je letos svoje izdelke poslalo več kot 600 kmetij iz Slovenije in zamejstva. Ekipe strokovnjakov so v pripravah na razstavo ocenile več kot 1200 izdelkov, vse tiste, ki so dobili medalje, pa je na razstavi mogoče tudi videti.

Minister Dejan Židan, ki je razstavo odprl je opozoril na izzive, ki jih razstava pomeni za slovenski prostor: "Povprečna slovenska kemtija je mahna, 6,5 ha, in za marsikatero je možnost preživetja to, da se še z nečem ukvarja. In Dobrote kažejo možnost ukvarjanja tudi na tak način, da imajo kmetije bolj svetlo prihodnost... Mene zelo veseli, da dobrote, ki so tukaj predstavljene, prodirajo tudi v slovenske trgovinske sisteme in da imajo kupci možnost, da jih čez vse leto kupujejo."

Minister Židan je ob tem opozoril, da so te dobrote točno tisto, kar želijo doseči s prizadevanji za čimveč lokalne hrane in izpostavil pomen tradicije in izkušenj, ki se prenašajo iz roda v rod in zaznamujejo kvaliteto teh izdelkov.

"Prav sistem ocenjevanja in povratne informacije, ki so kmetom na voljo, so pripeljale do tega, da se je kakovost domačih prehrambenih izdelkov skokovito dvignila in tako danes o odločitvah za medalje odločajo le še nianse," zatrjuje dolgoletni vodja organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič, vodja Kmetijske svetovalne službe na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj.

Odločilno vlogo za ta dvig kakovosti, ki jo imajo kmetijske svetovalke in svetovalci še posebej poudarja tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič in dodaja, da je "vloga kmetijske svetovalne službe nepogrešljiva, saj je ob organizacijskem delu ves čas skrbela za prenos znanja z izobraževanji in praktičnimi delavnicami. Cilj je namreč ustvariti kakovost, jo obdržati in jo ponuditi potrošniku."

Na jubilejni državni razstavi so razstavljeni izdelki v trinajstih skupinah. Letos ima na razstavi osrednje mesto Podravje. Posebej se bosta predstavila KGZS Zavod Ptuj in Maribor ter biotehniški šoli Ptuj in Maribor.

Dobrote slovenskih kmetij 2014
Dobrote slovenskih kmetij 2014 © ARO

25. razstava Dobrote slovenskih kmetij  poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.