Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

VIDEO: Papež sprejel katolikosa vseh Armencev, Karekina II.

Papež in Sveti sedež | 08.05.2014, 12:50 Marta Jerebič

V Rimu se te dni mudi vrhovni patriarh in katólikos vseh Armencev, Karekin II. V avdienco ga je danes sprejel tudi papež Frančišek. V nagovoru je poudaril, da nas ekumenizem mučeništva kliče k spravi med Cerkvami.

Vezi med Armensko apostolsko Cerkvijo in rimsko Cerkvijo so se v zadnjih letih utrdile, tudi zaradi potovanja papeža Janeza Pavla II. v Armenijo leta 2001 in prisotnosti Karekina II. v Vatikanu ob različnih priložnostih, med katerimi je bil uradni obisk pri papežu Benediktu XVI. leta 2008. Papež Frančišek je omenil še dogodek v sklopu jubilejnega leta 2000, in sicer spominsko slavje, posvečeno pričevalcem za vero iz 20. stoletja. Število Kristusovih učencev, katerih kri je bila prelita v tragičnih zgodbah preteklega stoletja, je nedvomno višje od števila mučencev iz prvih stoletij.

Na tem seznamu mučencev imajo sinovi armenskega naroda »častno mesto«, je dejal papež. »Trpljenje, ki so ga prenašali kristjani v zadnjih desetletjih, je na edinstven in neprecenljiv način prispevalo k edinosti med Kristusovimi učenci. Kot je v starodavni Cerkvi kri mučencev postala seme novih kristjanov, tako je v naših dneh kri mnogih kristjanov postala seme edinosti. Ekumenizem trpljenja, ekumenizem mučeništva, ekumenizem krvi je mogočen poziv, da bi hodili po poti sprave med Cerkvami,« je še dejal papež in v nadaljevanju izrazil hvaležnost katolikosu vseh Armencev za njegovo podporo ekumenskemu dialogu.

Vir: Radio Vatikan

Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.