Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič

Kako rešiti vprašanje pomanjkanja števila duhovnikov?

Svet | 07.05.2014, 19:21 Marjana Debevec

Številne države po svetu se srečujejo s pomanjkanjem števila duhovnikov. V Rio de Janieru se je v teh dneh zbralo štiristo ordinarijev in pomožnih škofov, da bi razpravljali o tem, kako pomanjkanje duhovnikov korenito spreminja življenje župnij po vseh 250 brazilskih škofijah.

Veliko naših skupnosti v Braziliji ne more imeti dnevne ali celo tedenske ali mesečne maše“, je za Radio Vatikan povedal minoritski škof Elias James Manning. „Število duhovnikov ne zadošča, da bi poskrbeli za vse skupnosti, zato tukaj v Braziliji postajajo zelo dragoceni laiški delivci evharistije in krsta, imamo pa tudi usposobljene priče za zakrament zakona. Dobili smo namreč dovoljenje iz Rima za te usposobljene laiške priče, ki jih imenuje škof". Škof Manning pravi, da brazilski škofje ne nameravajo več vsega verskega življenja osredotočiti na velika župnijska središča, ampak bolj poudariti mrežo majhnih skupnosti, ki so v Braziliji zelo priljubljene, zlasti na podeželskih in amazonskih območjih. Zato zbirajo potencial laiških sodelavcev, ki pomagajo pogosto preutrujenim duhovnikom pri oblikovanju skupnosti z Božjo besedo in molitvijo. Povedal je še, da se skupnosti tedensko zbirajo k prebiranju Svetega pisma in v molitvene skupine, ki jih vodijo laiški katehisti. Vprašanje, ki se postavlja brazilskim škofom pa je, kako naj pomagajo skupnostim, da bodo nadaljevale svoje življenje po veri v tednih in mesecih, ko duhovnik, pogosto ne more biti zraven. „Podpirati moramo več naših skupnosti ter ustvarjati naše župnije, velike in majhne, kot središča življenja skupnosti, bolj poudariti mala občestva, ki se povezujejo“, je še dejal škof Manning.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.