Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Marko Rijavec (foto: Rok Mihevc)
Marko Rijavec

Blagri so model sreče – Ne Imeti več, ampak Biti več!

| 17.04.2014, 14:44

Dijaki Škofijske gimnazije Vipava drugače doživijo sveto tridnevje. V sredo so imeli spovedni dan, na veliki četrtek odidejo domov in na veliki petek pouka pri njih ni, z željo, kot je v Dijaški oddaji povedal kaplan in duhovni vodja v tamkajšnjem Dijaškem domu Marko Rijavec, da šolske obveznosti pustijo nekoliko ob strani, začutijo praznike v domačem okolju ter s tem lažje vstopijo v doživljanje Velike noči.

Vera je življenje

Marko Rijavec: »Virtualne resničnosti je vse več in več, morda zaradi želje med mladimi po pozabi na realnost. Soočanje s problematičnimi odnosi, iskanje svojega mesta v družbi, iskanje sebe, ki je v srednješolskih letih še bolj izpostavljeno, to je težko in če mlad človek nima opore v starših, v prijateljih, sošolcih, je najlažje zbežati. Zato je tako pomembno, da si vzamemo čas za pogovor z mladimi in skupaj, tudi v spovedi, pogledamo, kaj nas teži in kaj naj bi Velika noč naredila v meni.«

Blagri so osnova evangelija

V Dijaški oddaji smo slišali tudi celotno poslanico papeža Frančiška za letošnji svetovni dan mladih, ki smo ga obeležili minulo cvetno nedeljo. Poslanica govori o blagrih. Kako blagre razložiti in približati mladim? Marko Rijavec: »Blagri ne poveličujejo tistega, ki nekaj ima, ki je bogat, ki ga občudujemo morda zaradi njegovih dosežkov in ga poveličujemo. Nasprotno, Jezus pravi, srečni so tisti, ki nimajo. To je šok, lahko si predstavljamo, kako so se na te besede odzvali že Jezusovi učenci in ljudje takratnega časa. Zemeljsko imetje nam pomeni varnost in gotovost, duhovno bogastvo pa izvira iz drugačnih blagrov. Papež Frančišek želi povedati, da brez Boga nimamo moči. Mi smo generacija plus takrat, ko imamo križ in ta križ je naš Bog. Uboštvo je tisto, ki človeka odpira za bližnjega in za Boga, za ljubezen.«

Kdo je sploh srečen človek?

Marko Rijavec: »Človek je srečen, ko ima v sebi mir, samo takrat. Iščemo mnogo teh poti, da bi prišli do sreče. Mnogi nam ponujajo svojo pot in obljubljajo srečo. Svet propagande je poln vabil. Želimo se počutiti dobro, radi bi se smejali, da bi bilo lepo. Zato tudi zaidemo na številne poti, a tam prave sreče ni. Sreča je le v miru, mir pa je takrat, ko človek čuti, da ima ob sebi prijatelja. Ko začne dajati in ne ko dobiva. Če se prepoznamo v ljudeh, v njihovi žalosti, krivdi, krivici, tudi v veselju, pridemo z njimi v odnos in v odnosu najdemo mir in svobodo.« Post je prav v tem, da postanemo nekoliko bolj ubogi, ne bolj reveži, pač pa bolj ubogi, da spustimo iz rok vse tisto, česar ne potrebujemo. Človek je pred Bogom berač. Le On poteši našo duhovno lakoto in žejo.

Vabljeni k poslušanju celotne Dijaške oddaje, v kateri smo, ob prebrani poslanici za letošnji svetovni dan mladih papeža Frančiška, razmišljali s kaplanom Markom Rijavcem.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.