Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Prvo zasedanje Papeške komisije za zaščito mladoletnih

Cerkev po svetu | 05.05.2014, 11:11 Marta Jerebič

Člani Papeške komisije za zaščito mladoletnih so se od 1. do 3. maja v Vatikanu zbrali na svojem prvem zasedanju. Cilj srečanja je bil pripraviti priporočila svetemu očetu o delovanju komisije in predlagati nove člane iz različnih delov sveta in različnih strok. Bostonski nadškof, kardinal Sean Patrick O'Maley, je namreč opozoril, da so spolne zlorabe problem vesoljne Cerkve, ne samo v ZDA, Nemčiji ali na Irskem, zato želijo komisijo odpreti tudi članom, ki prihajajo iz drugih geografskih območij.

Spomnimo: člani komisije so Francozinja Catherine Bonnet, Irka Marie Collins, Britanka Sheila Baroness, Američan, kardinal Sean Patrick O'Malley, Italijan Claudio Papale, Poljakinja Hanna Suchocka, Argentinec p. Humberto Miguel Yáñez, in Nemec p. Hans Zollner.

»Želimo izraziti solidarnost z vsemi žrtvami spolnih zlorab,« je na tiskovni konferenci povedal bostonski kardinal Sean Patrick O'Malley in dodal, da so spolne zlorabe človeški problem, ki se ga mora Cerkev lotiti povsod po svetu. Opozoril je tudi, da opažajo veliko nepoznavanje in zanikanje pojava.

»Svetemu očetu bomo predlagali statute, s katerimi bomo natančneje določili naravo, strukturo, delovanje in cilje komisije. Jasno je, da se komisija ne bo ukvarjala s posameznimi primeri spolnih zlorab, ampak bo dajala priporočila glede smernic za zagotavljanje odgovornosti in dobre prakse za zaščito mladoletnih.« Kot je še pojasnil kardinal O'Malley, odgovornost velja za vse v Cerkvi ne glede na status.

Irska članica komisije Marie Collins, sicer tudi sama žrtev spolne zlorabe, je povedala, da ima po zasedanju zelo pozitiven občutek. Veliko žrtev pedofilije od te komisije veliko pričakuje. »Ne moremo obljubljati, ampak tudi sama kot žrtev upam, da bomo dosegli to, kar upamo,« je še dejala Collinsonova.

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.